Κυριακή πρωί και το ρολόι δείχνει 10:00. Έχοντας στο χέρι έναν καφέ τον οποίο όμως αφήνουμε έξω, καθώς δεν επιτρέπεται να τον πάρουμε μαζί μας και στο άλλο χέρι τη φωτογραφική μας μηχανή, περνάμε τον τυπικό έλεγχο έξω από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου που από τις 9/10 άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό.

Περπατάμε στη σκιά ενός από των στολιδιών της αθηναϊκής πρωτεύουσας, του κτιρίου που σχεδίασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Ερνέστο Τσίλλερ. Ταξιδεύουμε νοερά στο παρελθόν και νιώθουμε την αίγλη της παλιάς Αθήνας.

Κατεβαίνουμε τη μαρμάρινη σκάλα καμαρώνοντας ξέροντας πως από εκεί έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και το βλέμμα μας χάνεται στα τεράστια δέντρα.

Μπροστά μας βλέπουμε τον τεράστιο, καταπράσινο και εντυπωσιακό κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με κεντρικό σημείο αναφοράς τον μακρύ διάδρομο με τα ψηλά κυπαρίσσια που καταλήγει στην πισίνα και το περίπτερο.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο μεγάλος διάδρομος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου με τα ψηλά κυπαρίσσια

Δίπλα μας περπατούν φίλοι, οικογένειες, ζευγάρια κάθε ηλικίας πιασμένα χέρι χέρι. Παιδιά γελούν, τρέχουν και παίζουν πάνω στο γρασίδι. Παρέες κάθονται στα τραπεζάκια που υπάρχουν διάσπαρτα στον κήπο και απολαμβάνουν το ηλιόλουστο πρωινό. Άνθρωποι τραβούν φωτογραφίες για να «φυλακίσουν» τη στιγμή και συζητούν μπροστά από τα δέντρα και τα γλυπτά.

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων

Αν και βρίσκεται στην «καρδιά» της μεγαλούπολης, δίπλα στους πιο πολυσύχναστους δρόμους ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου σε κάνει να νομίζεις πως είσαι σε δάσος.

Οι υψηλές δενδροστοιχίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί δίπλα στα κιγκλιδώματά του κήπου, εξασφαλίζουν την απαραίτητη απομόνωση και διασφαλίζουν την ησυχία. Τη γαλήνη της ηρεμίας διαταράσσουν μελωδικά τα κελαϊδίσματα των πουλιών καθώς ο κήπος αποτελεί για δεκάδες είδη πτηνών (όπως σπουργίτια, κοτσύφια και καρακάξες) καταφύγιο, ενώ υπάρχουν και χελώνες που αναζητούν την τροφή τους.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου έχει έκταση 25 περίπου στρέμματα και στα μέσα 19ου αιώνα αποτελούσε τον λαχανόκηπο των Βασιλικών Ανακτόρων (της σημερινής Βουλής).

Αποτελεί δε μία όαση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και φιλοξενεί περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και αναρριχόμενων φυτών. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια τα οποία ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.

Το 1897, μετά την αποπεράτωση του Μεγάρου και τη διάνοιξη της οδού Ηρώδου Αττικού, ο χώρος που περιέβαλε το Ανάκτορο του Διαδόχου διαμορφώθηκε σε διακοσμητικό κήπο. Το σχεδιασμό του ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Τσίλλερ αλλά την επιλογή των κατάλληλων φυτών επιμελήθηκε Έλληνας ειδικός καθώς επιθυμία ήταν τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι μια όαση πρασίνου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας

Η υπαίθρια γλυπτοθήκη με τα εντυπωσιακά έργα τέχνης

Ο πολύχρωμος κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ακολουθεί ένα αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού. Την ίδια όμως στιγμή διαθέτει συμμετρικά παρτέρια χλόης όπως και αρκετές νησίδες με κυρίως εποχιακά ανθοφόρα φυτά.

Καθώς περπατάμε αισθανόμαστε πως ξεναγούμαστε σε μία υπαίθρια γλυπτοθήκη με έντονο άρωμα τέχνης. Εκτός από τα μικρά τραπέζια και τις καρέκλες που κάθονται για να χαλαρώσουν οι επισκέπτες δίπλα μας βρίσκονται δεκάδες γλυπτά διαφορετικών εποχών και σχεδίων.

Παρατηρούμε επίσης ότι σε αρκετά σημεία υπάρχουν θραύσματα από μαρμάρινες κολόνες, τα οποία είναι δάνεια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσεία, και τοποθετήθηκαν εκεί όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ένα από τα θραύσματα μαρμάρινων κολώνων

Βλέπουμε τον «Γκάιντα» του Γιάννη Παππά, το «TEL-NEANT» του Γιώργου Ζογγολόπουλου και έργα του Θόδωρου Παπαγιάννη και του Κώστα Βαρώτσου.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
O «Γκάιντας» του Γιάννη Παππά

Λίγο πιο κάτω το βλέμμα μας τραβά το γλυπτό «οικογένεια» της Ναταλίας Μελάς. Οι μεταλλικές κατσίκες που δείχνουν το μικρό κατσικάκι βυζαίνει τη μαμά του αποτυπώνοντας τη μητρική φροντίδα και αγάπη.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το γλυπτό «οικογένεια» της Ναταλίας Μελά

Συναντάμε και ένα από τα τέσσερα ιστορικά κασπώ που κοσμούσαν τους κήπους του Ανακτόρου στο Τατόι. Και τα τέσσερα αυτά κασπώ είχαν κατασκευαστεί στο Παρίσι μετά από ειδική παραγγελία και φέρουν το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’.

Αποτελούνται δε από έξι τμήματα σιδήρου που συγκρατούνται έχοντας στο εσωτερικό στεφάνια, ενώ στις άκρες τους παρατηρούμε πως υπάρχει κεφάλι ζώου το οποίο αναπαριστά λιοντάρι ενώ φέρουν φυτικό διάκοσμο από σμάλτο.

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το σκαπώ που βρίσκεται στον κήπου του Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου φοράει τα γιορτινά του κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου όταν και πραγματοποιείται η ετήσια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας υποδέχονται τους προσκεκλημένους τους. Η πρώτη δεξίωση δόθηκε το 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του Newsbeast από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το Προεδρικό Μέγαρο
Το γλυπτό «TEL-NEANT» του Γιώργου Ζογγολόπουλου
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος φιλοξενεί περίπου 140 διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος μοιάζει με υπαίθρια γλυπτοθήκη
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Γλυπτό του Γιάννη Παππά
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το βλέμμα μας χάνεται στα τεράστια δέντρα
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Στον κήπο ζουν δεκάδες είδη πτηνών
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος ταξιδεύει τους επισκέπτες νοερά στο παρελθόν
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Διάσπαρτα στο γρασίδι βλέπουμε γλυπτά και αγάλματα
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Εντυπωσιακή μαρμάρινη βρύση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο μακρύς διάδρομος με τα τεράστια κυπαρίσσια
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το συντριβάνι του κήπου
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος μας θυμίζει την αίγλη της παλιάς Αθήνας
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Επισκέπτες απολαμβάνουν τον κήπο καθισμένοι στα παγκάκια του
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Μερικά από τα φυτά του κήπου είναι σπάνια
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Στον κήπο υπάρχουν αριές και τα κυπαρίσσια τα οποία ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου έχει έκταση 25 περίπου στρέμματα
κήπος Προεδρικού Μεγάρου
  • Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00. Η είσοδος των επισκεπτών είναι δωρεάν και πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2 με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητα.