Μία από τις συνηθέστερες απάτες που μπορεί να συναντήσετε στο Διαδίκτυο αφορά μία πρόφαση τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος απατεώνας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, αναφέροντας ότι ο υπολογιστής σας έχει κάποιο πρόβλημα, με πρόθεσή του να το επιδιορθώσει. Δείξτε προσοχή και μην υποκύψετε σε ό,τι σας ζητήσει.
Πώς λειτουργεί μία απάτη τεχνικής υποστήριξης
Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να εκθέσει τα δεδομένα σας, χρησιμοποιώντας μία τέτοια απάτη. Όλα ξεκινούν όταν δέχεστε ένα τηλεφώνημα, στο οποίο αυτός που επικοινωνεί μαζί σας αναφέρει ότι είναι πάροχος τεχνικής υποστήριξης από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημειώνει ότι σας τηλεφωνεί από το εξωτερικό. Υπάρχει, μάλιστα, η πιθανότητα να μιλήσει μαζί σας στα αγγλικά, αναφέροντας το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, η υπηρεσία αναγνώρισης του τηλεφώνου σας μπορεί να εμφανίσει και τηλεφωνικό αριθμό που προέρχεται από αξιόπιστη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ώστε αυτό να σας καθησυχάσει και να σας κάνει να συνεχίσετε να τον ακούτε. Εκείνο που ισχυρίζεται σε εσάς είναι ότι ο υπολογιστής ή η φορητή σας συσκευή έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και πρόθεσή του είναι να σας βρει λύση και να μπορέσει να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Μάλιστα, σας παροτρύνει να δράσετε γρήγορα, διαφορετικά θα χάσετε όλα σας τα δεδομένα.
Ποια είναι η λύση που σας προτείνει; Σας αναφέρει ότι πρέπει να εγκατασταθεί στη συσκευή σας συγκεκριμένο λογισμικό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς εκτίθεστε άμεσα σε πολύ μεγάλο ρίσκο. Κατεβάζοντας το πρόγραμμα που σας προτείνει, ουσιαστικά δίνετε σε εκείνον πρόσβαση τόσο στον υπολογιστή σας όσο και σε όλα σας τα δεδομένα. Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσει μία μικρή αμοιβή για την παρεχόμενη υπηρεσία, προκειμένου να σας αναγκάσει να συνδεθείτε στο περιβάλλον e-Banking της τράπεζάς σας. Έτσι, αποκτά, πλέον, πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό και μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεση συναλλαγών. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη τακτική, που μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Γνωρίζοντας ότι υπάρχει μία απάτη αυτής της μορφής, αρχικά πρέπει να είστε τρομερά επιφυλακτικοί σε κάθε τηλεφώνημα που μπορεί να σας αναφέρει κάτι σχετικό. Εάν κάποιος σας καλέσει, ειδικά από το εξωτερικό, με τον ισχυρισμό ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει βλάβη σε συσκευή σας, μην συζητήσετε καθόλου μαζί του, απλά διακόψτε την κλήση. Φυσικά, μην προχωρήσετε ποτέ σε εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης που σας προτείνει κάποιος άγνωστος και, σε κάθε περίπτωση, κάντε λήψη ή αναβάθμιση λογισμικού για τον υπολογιστή σας μόνο από επίσημες σελίδες. Αν σας συμβεί κάποιο τέτοιο περιστατικό, αναφέρετέ το στην αστυνομία και στον πραγματικό πάροχο υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, προχωρήστε σε αποκλεισμό των τηλεφωνικών αριθμών των απατεώνων, προκειμένου να μην μπορούν να σας ξανακαλέσουν. Θυμηθείτε ότι, σε περίπτωση που δεχθείτε email ή SMS που αναφέρει κάτι σχετικό, προσέξτε πολύ τα links που ανοίγετε, το πού βάζετε τα προσωπικά σας δεδομένα και τι προγράμματα κατεβάζετε στις συσκευές σας.
Προστατεύστε τους κωδικούς σας σε τραπεζικές συναλλαγές και εμπιστευτείτε την τράπεζά σας
Οι απάτες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο είναι πολλές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, στοχεύουν στα χρήματά σας και στο να αποσπάσουν ό,τι μπορούν από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Πρέπει, λοιπόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που μπαίνετε στο περιβάλλον του e-Banking σας ή χρησιμοποιείτε σε κάποια σελίδα τους κωδικούς σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθείτε μήνυμα (email ή SMS) ή τηλεφώνημα από την τράπεζά σας, στο οποίο θα σας ζητήσει να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile App ή Phone Banking. Επιπλέον, δεν θα σας έρθει ποτέ μήνυμα από την τράπεζά σας το οποίο θα σας ενημερώνει ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή η κάρτα σας με σύνδεσμο σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα. Εάν λάβετε οποιοδήποτε μήνυμα που σας ζητά να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία σας, αγνοήστε το και, εάν έχετε αμφιβολία για τη γνησιότητα ενός τέτοιου μηνύματος, τηλεφωνήστε αμέσως, όλο το 24ωρο, στην υποστήριξη της τράπεζάς σας για διευκρινίσεις.
Η Eurobank προσφέρει πάντα τις πιο εξελιγμένες δικλείδες ασφαλείας, επενδύει στο R&D για να τις βελτιώνει και φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες της για κάθε νέα εξέλιξη. Για τη χρήση του e-Banking & του Mobile App, προσφέρει υποχρεωτική αλλαγή password κάθε 6 μήνες, καθώς και αυτόματη αποσύνδεση σε περίπτωση που δεν κάνει καμία κίνηση ο χρήστης για πάνω από 10 λεπτά. Επίσης, μπλοκάρισμα κωδικών εάν το password συμπληρωθεί λανθασμένα τρεις συνεχόμενες φορές και χρήση κωδικών ΟΤΡ που λαμβάνετε με SMS ή Viber. Σαν πρόσθετο βήμα, υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης σε περίπτωση που κάποιες συναλλαγές θεωρηθούν ύποπτες, μείωση ορίων συναλλαγών από τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και προστασία των δεδομένων χρησιμοποιώντας πρακτικές όπως σελίδες https (με το χαρακτηριστικό λουκέτο στην αρχή της διεύθυνσης), εξελιγμένη κρυπτογράφηση που είναι απίθανο να παραβιαστεί και τεχνολογία Firewall.
Οι απάτες με τις οποίες επιτήδειοι προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας έχουν γίνει μάστιγα και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πέρα από την απάτη με πρόφαση τηλεφωνικής υποστήριξης που αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχουν πολλές ακόμη που χρησιμοποιούνται τελευταία, όπως απάτες μέσω email που σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί, εξαπάτηση μέσω αγγελιών στις οποίες ζητούνται προσωπικά σας δεδομένα, ακόμη και απάτες που σας ζητούν να διαμεσολαβήσετε στη μεταφορά χρημάτων. Έχοντας ενημέρωση γι’ αυτές τις μεθόδους, προσέχοντας πολύ κάθε φορά που βάζετε online προσωπικά σας στοιχεία, αλλά και ακολουθώντας συμβουλές από συνεργάτες όπως η τράπεζά σας, διασφαλίζετε ότι τα χρήματά σας και τα πολύτιμα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή.