Μια αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος Antonov 12 κατέπεσε και διαλύθηκε σε αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων έξω από την Καβάλα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα. Από τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό, Γιάννη Αρτοποιό, ανακοινώθηκε ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος Αντόνοφ, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν.
«Δεν πρόλαβε να φτάσει στην Καβάλα και το ερώτημα που τίθεται εδώ, κατά τη δική μου άποψη επειδή έχω την εμπειρία σαν πιλότος, από εκεί που δήλωσε νότια νοτιοανατολικά του όρου Άθως δηλαδή του Αγίου Όρους δηλαδή που έκανε αναστροφή προς Καβάλα πιο κοντά ήταν το αεροδρόμιο της Λήμνου», δήλωσε στο Mega ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε/α. «Και το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί δεν πήγε στη Λήμνο που είναι πιο κοντά και επέλεξε το αεροδρόμιο της Καβάλας που είναι αρκετά μακριά. Θέλει μια εξήγηση αλλά αυτή τη στιγμή την εξήγηση θα μας τη δώσουν εάν μποέσουν η Επιτροπή Διερεύνησης», συμπλήρωσε.
Από τα πλάνα που καταγράφηκαν, φαίνεται ότι το αεροσκάφος είχε τυλιχτεί στις φλόγες προτού πέσει στο έδαφος. «Διαπιστώσαμε ότι πήρε φωτιά ο κινητήρας. Δεν ξέρουμε ποια ήταν η έκταση της φωτιάς. Είναι σίγουρο όμως ότι πρέπει να υπήρχε διαρροή καυσίμου, γι’ αυτό και ο κινητήρας είχε αρπάξει φωτιά και δεν ξέρουμε και σε ποια έκταση ήταν και αν οι καπνοί είχαν μπει και στο κοκπιτ. Αυτό το αεροπλάνο είχε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης όταν αρπάξει φωτιά κάποιος κινητήρας. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η βλάβη που ούτε αυτό κατέστη δυνατό να σβηστεί ο κινητήρας από τα ήδη υπάρχοντα μέσα του αεροσκάφους», ανέφερε ο Παντελής Φραγκούλης, εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άγνωστο παραμένει αν οι πιλότοι κατάφερνα να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες με το οξυγόνο ή αν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις.
Εντοπίστηκαν οι 8 σοροί
Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ, το οποίο κατέπεσε χθες στις 11 το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της επιχείρησης συμμετείχε ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών συνέδραμαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού κέντρου έρευνας και διάσωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όλο το βράδυ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Περιβάλλοντος καθώς και με την ανεξάρτητη αρχή Διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων για τον καλύτερο συντονισμό και την αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό. Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα από τις πλησιέστερες πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, σε συνεργασία με όλους τους φορείς εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με προτεραιότητες τη δημιουργία αφενός περιμέτρου ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά.
Λίγο αργότερα, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης αλλά και να μην προσεγγίζουν και την περιοχή του ατυχήματος. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής , βιολογικής, χημικής άμυνας που μετέβη άμεσα στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.