Είναι η συγκεκριμένη εβδομάδα αυτή που θα δώσει μια πρώτη χειροπιαστή εξέλιξη σε αυτό που πια αποκαλούμε «το θρίλερ της Πάτρας;». Υποτίθεται ότι τέτοια εβδομάδα ήταν και η προηγούμενη αλλά τίποτα από τα αναμενόμενα δεν συνέβη. Και ενώ όλοι κρέμονται από το τελικό πόρισμα της εκ νέου ιατροδικαστικής έκθεσης της Τζωρτζίνας (τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις) δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως αν το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ ξεκάθαρο και σαφές, τότε ίσως υπάρξει μεγάλη δυσκολία στο να «δέσει» η υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον για αυτήν την υπόθεση έχει φτάσει μέχρι την …Αμερική. Μιλώντας στο Mega, η Μαριάνα Βουδούρη, ειδικευόμενη Παθολογικής Ανατομίας και Βιοπαθολογίας στις ΗΠΑ σημείωσε πως: «Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο πόρισμα από την ιατροδικαστική υπηρεσία εάν δεν υπάρχει κάποιος που να έχει δει κάτι ή να υπάρχει κάποιο συμπέρασμα ότι έχει γίνει έγκλημα». Σύμφωνα με την ίδια, λύση σε παρόμοιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, έδωσαν είτε μάρτυρες είτε οι ίδιοι οι εγκληματίες που ομολόγησαν την πράξη τους. Και αν δεν υπάρχουν τέτοιοι στην υπόθεση της Πάτρας, αναρωτιούνται τώρα όλοι- μιας και σύμφωνα με τις ως τώρα διαρροές μάρτυρες την ίδια την ώρα του θανάτου των παιδιών δεν υπάρχουν-, τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;
«Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε πως στο παρελθόν, αρκετές φορές είχαμε διχογνωμία ανάμεσα σε ιατροδικαστικές εκθέσεις και έρευνες των αρχών» εξηγεί στο Newsbeast ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος και συνεχίζει: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου έγιναν νεκροτομές και οι ιατροδικαστές κατέληξαν σε απροσδιόριστα αίτια θανάτου ή σε πιο γενικές αιτίες όπως η ανακοπή καρδιάς. Στην πορεία όμως και μετά από έρευνα των ανακριτικών αρχών αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για….καραμπινάτες εγκληματικές ενέργειες και ας μην προέκυπτε αυτό από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Η Αμερική έχει άλλο ποινικό δίκαιο από εμάς και το οποίο μάλιστα αλλάζει και από πολιτεία σε πολιτεία. Στην Ελλάδα, έχουμε καταδίκες ανθρώπων για ανθρωποκτονίες με τα πτώματα των θυμάτων να μην έχουν βρεθεί ποτέ. Χωρίς καν ομολογία από τους δράστες. Γιατί; Γιατί τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί ήταν αδιάσειστα και οδήγησαν το δικαστήριο σε απόφαση. Έχουμε ανάλογες τέτοιες υποθέσεις στη χώρα μας. Ειδικά στην περίπτωση αυτή όμως, οι ιατροδικαστές οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις στις εκθέσεις που θα συντάξουν. Μέχρι εκεί που μπορούν θα πάνε βέβαια, όπως λένε και οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα η αστυνομία οφείλει και πρέπει να συλλέξει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία για να τεκμηριώσει το ένα συμπέρασμα ή το άλλο».
«Υπάρχουν άνθρωποι που βοήθησαν τον δράστη»
Ο κος Κατερινόπουλος σημειώνει επίσης πως σύμφωνα με την δική του εκτίμηση ο δράστης δεν είναι ένας ή τέλος πάντων ότι αυτός έχει συνένοχους. όπως μας είπε: «Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι σε αυτό το έγκλημα, όπως έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είναι, υπάρχουν συνεργοί ή/και συνένοχοι.
Δεν είναι ένας θάνατος ή δύο, αλλά τρεις. Αν δεν υπάρχει βοήθεια στο έγκλημα, που είναι πολύ πιθανό, τότε σίγουρα κάποιοι άλλοι γνωρίζουν τον δράστη ή τους δράστες και έχουν κλείσει το στόμα τους και δεν μιλάνε. Αυτοί είναι συμμέτοχοι. Θα βρεθούν κατηγορούμενοι, αν όντως υπάρχουν, για αποσιώπηση εγκλήματος.
Όσο για αυτό το κομμάτι των συλλήψεων από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα, αυτά είναι….παραμύθια της Χαλιμάς. Είμαστε σε αναμονή των εξετάσεων της Τζωρτζίνας, αλλά ας μη περιμένει το κοινό να βγουν οι αστυνομικές αρχές και να μας κάνουν ανακοινώσεις επ’ αυτών. Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα και η ανάκριση υποτίθεται ότι είναι μυστική.
Οι αξιωματικοί των ανθρωποκτονιών έχουν μια πλειάδα μαρτύρων που πρέπει να εξετάσουν. Έχουν ολοκληρώσει; Δεν το ξέρουμε αυτό. Η υπόθεση μπορεί να τραβήξει μια εβδομάδα, μπορεί να τραβήξει και δύο. Η κοινωνία πιέζει αλλά ας μην ξεχνάει και αυτή τον ρόλο της- είναι θεατής. Για σκεφτείτε και τη οικογένεια που ζει αυτό το πρόβλημα και έχει χάσει τα παιδιά της. Και αυτοί οι γονείς θέλουν απαντήσεις».
«Αν φανεί ότι υπήρξε αστοχία στις δύο πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις, θα υπάρχει ζήτημα»
Για τα πολλά αβάσιμα που λέγονται και γράφονται γύρω από την υπόθεση μίλησε στο Newsbeast και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής. Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Σε αυτόν τον τεράστιο ντόρο που έχει δημιουργηθεί κάποιοι στηρίζονται στην απλή αναλογική. Σκέφτονται ότι αφού είναι σε εξέλιξη δύο δικογραφίες, λογικό είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις Να ξέρετε πως οι διαρροές δεν είναι από τις αστυνομικές αρχές ή από το Ανθρωποκτονιών. Πολλοί ρίχνουν…. βελάκια και όπου πέσει ο στόχος. αι κάπως έτσι οι συλλήψεις μετατίθενται από Τετάρτη σε Παρασκευή και από εκεί στην άλλη εβδομάδα μέχρι η διαρροή να…πέσει μέσα. Αν η αστυνομία δεν έχει ένα συνταρακτικό στοιχείο, μια συνταρακτική μαρτυρία, μια ομολογία κατηγορούμενου, αν έχουμε να κάνουμε με έγκλημα, τότε δεν θα δούμε άμεσα διώξεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν αδιευκρίνιστες οι αιτίες θανάτου της Τζωρτζίνας. Όπως σημείωσε όμως με νόημα ο ίδιος: «Όσον αφορά τις εξετάσεις των δύο πρώτων παιδιών, εκεί γίνεται λόγος για παθολογικά αίτια. Αν φανεί ότι υπήρξε αστοχία σε αυτές τις εκθέσεις, τότε υπάρχει ζήτημα. Μεγάλο ζήτημα. Η αστυνομία έχει πιάσει αυτή την υπόθεση από την αρχή της, από τον θάνατο του πρώτου παιδιού και προχωράει βήμα-βήμα για να την ξεδιαλύνει. Κάνει μια συλλογική έρευνα και ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία είναι και οι ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες. Δεν είναι όμως όνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα αποδεικτικά μέσα. Υπάρχουν οι μάρτυρες, οι ενδείξεις. Η ένδειξη είναι και αυτή αποδεικτικό μέσο. Μπορεί όχι ισχυρό, αλλά αν αναλυθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένη λογική συνέχεια, σε λογικό αποτέλεσμα».
«Πιθανόν να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά για την υπόθεση αλλά δεν έχουν καταθέσει ακόμα»
Σύμφωνα τέλος με τον κο Καλλιακμάνη, το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αστυνομική έρευνα είναι κάτι το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στο ευρύ κοινό. Όπως μας είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρχε κάποιος, εκτός από συγκεκριμένα πρόσωπα, κοντά στα παιδιά, μόλις αυτά έχαναν τη ζωή τους. Το ότι εμείς ακούμε ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Ή μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να γνώριζαν και να γνωρίζουν πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ουσία της υπόθεσης αλλά για τους δικούς τους λόγους τους να μην έχουν ακόμα δώσει την μαρτυρία τους στις αρχές».