Ο αστεροειδής 1994 PC1 πλησιάζει τη Γη στις 18 Ιανουαρίου και ο Γιώργος Βουγιατζής, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μίλησε στην ΕΡΤ για το κατά πόσο πρόκειται για ένα γεγονός που θα έπρεπε να μας προκαλεί ανησυχία. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημοφιλή ταινία του Netflix, Don’t Look Up, και απάντησε στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να συμβεί πράγματι κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε το παραμύθι με την κότα που νόμιζε ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της. Βέβαια οι αστεροειδείς είναι πράγματι ένας υπαρκτός κίνδυνος, για τον οποίο δεν ανησυχούμε σαν επιστημονική κοινότητα αλλά σίγουρα οφείλουμε να τους μελετήσουμε», τόνισε ο καθηγητής.
Τι σημαίνει θα περάσει ξυστά από τη Γη; «Οι αποστάσεις είναι σχετικές. Όταν μιλάμε για αστρονομικές κλίμακες πράγματι θα περάσει πολύ κοντά, αλλά όταν μιλάμε για αποστάσεις σαν αυτές που αναφερόμαστε πάνω στη Γη είναι πολύ μακριά. Συγκεκριμένα θα περάσει περίπου δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή κάπου πέντε φορές την απόσταση Γης – Σελήνης. Άρα δεν είναι κάποιος επικίνδυνος αστεροειδής προς το παρόν», σύμφωνα με τον κ. Βουγιατζή.
Τη συζήτηση απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο και η ταινία Don’t Look Up, με τον καθηγητή να καλείται να απαντήσει «αν είναι προφητική και αν υπάρχει περίπτωση να συμβεί στο μέλλον κάτι αντίστοιχο;».
«Παρακολουθείτε το φαινόμενο. Βρίσκονται συνεχώς καινούργιοι αστεροειδείς, οι οποίοι όμως δεν εμφανίστηκαν τώρα ξαφνικά, υπήρχαν πάντα, απλά σήμερα πλέον τους βλέπουμε και τους παρακολουθούμε. Δεν φαίνεται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για τα επόμενα 100 χρόνια αλλά σίγουρα το ενδεχόμενο να πέσει ένας μεγάλος αστεροειδής και να δημιουργήσει αρκετές καταστροφές στη Γη μπορεί να συμβεί και αυτό φαίνεται και από την προϊστορία της Γης, όπου ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πολλά τέτοια γεγονότα, όπως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια», ήταν η απάντησή του.