Για τους σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα Τρίτη (29/11) στον ελλαδικό χώρο, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα, καθώς και 5,1 και 4,1 Ρίχτερ στην Ικαρία, μίλησε στο Newsbeast ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολλούς σεισμούς σαν και αυτόν στην Φωκίδα έχουμε κάθε χρόνο. Σε αυτή την περιοχή του Κορινθιακού, οι σεισμοί σαν κι αυτόν, είναι αυτό που λέμε… ψωμοτύρι. Στις 20 Νοεμβρίου λίγο πιο ανατολικά, στην περιοχή “Άσπρα Σπίτια” είχαμε έναν της τάξης των 3,7 Ρίχτερ. Την 1η του μήνα, το ίδιο σημείο έδωσε και έναν 3,8 Ρίχτερ. Τέτοιοι σεισμοί στο περιβάλλον του Κορινθιακού (περιοχή του Ρίο, της Πάτρας και της Κορίνθου), γύρω στα 4 Ρίχτερ, είναι πάρα, μα πάρα πολύ συνηθισμένοι. Στις 18/11 είχαμε και ένα 4άρι στην περιοχή ανάμεσα Ηγουμενίτσα και Γιάννενα» υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Ο Κορινθιακός κόλπος είναι και από τις δύο πλευρές του γεμάτος με συνεχόμενα ρήγματα. Μαζί με το ρήγμα της Κεφαλονιάς είναι οι πιο ρηξιγενείς ζώνες στην Ελλάδα. Μιλάμε για τη ζώνη που ”ξεκόλλησε” την Πελοπόννησο από την Στερεά Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
«Ο πρωινός σεισμός στην Ικαρία είναι κάτι ξεχωριστό»
«Ο πρωινός σεισμός στην Ικαρία είναι κάτι ξεχωριστό. Εκεί υπάρχει μια μικρή ρηξιγενής ζώνη. Είναι μια περιοχή πολύ χαμηλής σεισμικότητας, για την οποία δεν έχουμε ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία για μεγάλους σεισμούς σε αυτό το χώρο. Υπάρχει μια μικρή σεισμική ακολουθία αυτή τη στιγμή σε σεισμούς της τάξης των 4 Ρίχτερ. Τέτοιες ακολουθίες συμβαίνουν, είναι βέβαια σχετικά σπάνιες σε αυτό το σημείο».
«Και τα δύο συμβάντα εντάσσονται, του Κορινθιακού αναμφισβήτητα, στην πολύ συνηθισμένη και μόνιμη σεισμική δραστηριότητα που έχει ο ελληνικός χώρος» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.