Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο έχουν ανοίξει οι ορέξεις των κατοίκων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα προχωρήσει σε «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη. Το παράθυρο δηλαδή για αλλαγές στα όρια των δήμων σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.
Με αποχή που άγγιξε το 72% οι κάτοικοι του πρώην δήμου Βελβεντού στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 συνέχισαν να αντιδρούν στη συνένωσή τους στον ενιαίο πλέον δήμο Σερβίων-Βελβενδού.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Λέσβο, που μετά τον Καλλικράτη είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος. Μετά τον πρώην δήαμρχο Δημήτρη Βουνάτσο, που είχε προωτοστατήσει με το δικό του τρόπο στην ανάγκη να διασπαστεί εκ νέου το νησί, τη σκυτάλη έχει πάρει ο νέος δήμαρχος και πρώην βουλευτής ΝΔ Σπύρος Γαληνός.
Τη δημιουργία εκ νέου αυτόνομου δήμου Γουμένισσας ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής του καλλικρατικού δήμου Παιονίας Κιλκίς. Σε άλλες περιπτώσεις επαναφέρουν αιτήματα απόσχισης από κάποιον δήμο και συνένωση με κάποιον άλλο όπως στην περίπτωση των πρώην δήμων Τυχερού και Φερών στον Έβρο.
Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι’ αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε.