Παιδιά-φαντάσματα εξακολουθούν να είναι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς στη χώρα, που υπολογίζονται περίπου στις 200.000. Γεννημένοι ή μεγαλωμένοι εδώ από γονείς αλλοδαπούς τρίτων χωρών, δεν απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα. Τέλος, στο φαινόμενο αυτό διακηρύττει πως θα βάλει η νέα κυβέρνηση, χορηγώντας τους ιθαγένεια σύμφωνα με «Τα Νέα».
Επιχείρηση κοινωνικής διαβούλευσης με τις μεταναστευτικές οργανώσεις έχει ξεκινήσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με τις οποίες συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Βασικό αγκάθι είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφαση του οποίου κρίθηκε προ ετών αντισυνταγματικός ο νόμος που προέβλεπε για πρώτη φορά απόδοση ιθαγένειας, υπό κάποιους όρους, σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών», ξεκαθάρισε πάντως από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η κ. Χριστοδουλοπούλου. Δύο χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία πάγωσε τις όποιες ελπίδες της κατηγορίας αυτής μεταναστών, ετοιμάζεται τώρα μία νέα νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διάρκεια εφαρμογής του νόμου που προέβλεπε χορήγηση ιθαγένειας για παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα και οι γονείς τους διέμεναν νόμιμα επί πέντε έτη ή μεγάλωσαν εδώ και είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον έξι τάξεις ελληνικού σχολείου, είχαν υποβληθεί περίπου 17.000 αιτήματα και πρόλαβαν να ικανοποιηθούν μέχρι την απόφαση του ΣτΕ 6.000 από αυτά.