Την κινητοποίηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Οι δύο αυτοδιοικητικοί άνδρες παρουσίασαν τους στόχους της δραστηριοποίησής τους στην κατεύθυνση αυτή, ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι «είναι στη νέα κατεύθυνση της ΚΕΔΕ να μην αποτελεί απλά έναν αυτοδιοικητικό συνδικαλιστικό φορέα. Η ένωση των δήμων γίνεται για το καλό της χώρας, άρα δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συνένωση δήμων δεν ξεκινά από τις κεντρικές εξουσίες προς τα κάτω, αλλά ξεκινά από τους πολίτες προς την κεντρική εξουσία».
Αφετηρία της προσπάθειας της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει η δημιουργία Αμφικτυονίας Ιστορικών Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως είπε ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ, θα αναλάβει επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Ένωσης, έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την Αμφικτυονία, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πληροφορίες που δόθηκαν δεν ήταν σαφείς. Ο κ. Πατούλης και ο κ. Ψινάκης αρνήθηκαν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της στρατηγικής τους, ενώ δεν απάντησαν και σε ερώτηση σχετική με το αν έχουν γίνει επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού για κοινή συστράτευση. Ο κ. Ψινάκης αρκέστηκε να πει ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συστρατευτούν στην προσπάθεια της επιστροφής τους, αλλά και ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών για τον καθορισμό των πόλεων που θα αποτελέσουν μέλη της Αμφικτυονίας.
Επίσης, σε ερώτηση για το αν η κινητοποίηση αυτή γίνεται γιατί θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στη διεκδίκηση των Γλυπτών, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Αν είχαν επιστραφεί τα Μάρμαρα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Θέλουμε να συμβάλλουμε και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε η Μελίνα και συνέχισαν άλλοι. Ο στόχος μας είναι οι δήμοι που έχουν μια ιστορία να συμμετέχουν στη διεκδίκηση».
Την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, εξέφρασε ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 19 επιτροπές σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρέπει να τις καλέσουμε για να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική», ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», ωστόσο «η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη διεκδίκηση αυτή».