Σε αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου έχουν μετατραπεί οι δασικοί χάρτες. Ο αργός ρυθμός κύρωσής τους απειλεί να τινάξει στον αέρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης έως το 2020.
Η ύπαρξη δασικών χαρτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κτηματογράφηση μιας περιοχής, επειδή βάζει τέρμα στο καθεστώς αμφισβήτησης που επικρατεί σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σχετικά με το τι είναι δάσος και τι όχι, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πρέπει να έχει τελειώσει πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Όμως η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι αποκαρδιωτική, αφού σε όλη την Ελλάδα -όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος- η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας. Για την ακρίβεια, το ποσοστό είναι μόλις 0,89% και μεταφράζεται σε 59 κυρωμένους μερικώς ή ολικώς χάρτες για αντίστοιχες περιοχές.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής. Αυτή τη στιγμή είναι μερικώς κυρωμένοι οι δασικοί χάρτες σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Φυλή, Δροσιά και Κηφισιά. Όπως εξηγούν πηγές του Κτηματολογίου, αν και η προβλεπόμενη επεξεργασία των σταδίων έχει ολοκληρωθεί από το 2012, η κύρωση δεν προχωράει επειδή δεν λειτουργούν –είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων είτε λόγω απροθυμίας συμμετοχής δικαστικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- οι Επιτροπές εξέτασης Αντιρρήσεων προκειμένου να αποφανθούν για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στον χάρτη.
Οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη ανέρχονται σε 3.000, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.