Τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα αναλύει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
«Με τον καιρό λοιπόν πιθανότατα και με τις πρώτες πάντα ενδείξεις να είναι σύμμαχος, αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών για μετακινήσεις μεταξύ των νομών» επισημαίνει και εύχεται καλή εβδομάδα στις φίλες και τους φίλους του.
«Με την πανδημία να έχει ανατρέψει κάθε σχεδιασμό στη ζωή μας και με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε τις Άγιες ημέρες του Πάσχα να κινηθούμε πέρα από τις πόλεις και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα από τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις των επόμενων ημέρων είναι με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη εβδομάδα αλλά και το Πάσχα. Αυτός ίσως αποτελέσει και έναν από τους παράγοντες στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις έστω και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις μιας και η επικράτηση καλού καιρού θα επιτρέψει τις δραστηριότητες εκτός των σπιτιών και που εκεί οι μελέτες είναι υπέρ μας στην πιθανότητα διάδοσης του κορονοϊού» τονίζει ο μετεωρολόγος.
«Αν και βρισκόμαστε σχετικά μακριά ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή εικόνα για τον καιρό της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα, εντούτοις κάποιες ενδείξεις τις έχουμε που αν συνδυαστούν με την εμπειρία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα» επισημαίνει.
«Έτσι λοιπόν αν πάμε πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα κοντά στα 10.000 μέτρα μπορούμε να εστιάσουμε σε κάποια πολύ ισχυρά ”ποτάμια” αέρα τα οποία ονομάζουμε αεροχείμαρρους και που στην ουσία μας ”μαρτυρούν” για το πώς ενδέχεται να κινηθούν οι κακοκαιρίες κάτω χαμηλά και ανάλογα την τροχιά τους να έχουμε μια εικόνα για το αν απειλούμαστε ή όχι από αυτές» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook.
Ο υδράργυρος θα «φλερτάρει» με τους 30 βαθμούς Κελσίου
«Στον πρώτο μας χάρτη λοιπόν και καθώς εστιάζουμε προς την Ευρώπη μπορούμε να παρατηρήσουμε πως προς τα μέσα της Μεγάλης εβδομάδας ο αεροχείμαρρος λαμβάνει τέτοια μορφή ώστε οι αέριες μάζες να αρχίσουν να κινούνται από την Αφρική προς τη χώρα μας κάτι το οποίο σημειώνεται με τα κόκκινα βέλη.
Έτσι λοιπόν εκείνες τις ημέρες μια ισχυρή θερμή εισβολή θα λάβει χώρα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί αρκετά θερμός με τις πρώτες ενδείξεις να θέλουν τον υδράργυρο να ”φλερτάρει΄΄ με τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Πολλή ζέστη, αφρικανική σκόνη και αραιές συννεφιές
«Στον δεύτερο χάρτη μας όπου μελετάμε την ροή των αερίων μαζών και καθώς εστιάζουμε προς την Ευρώπη μπορούμε να παρατηρήσουμε με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις τον πολύ θερμό αέρα καθώς ξεχύνεται από την Αφρική προς τη χώρα μας. Είναι πολύ πιθανό αυτή η ισχυρή θερμή εισβολή να συνοδευτεί και από αφρικανική σκόνη μιας και η όλη αυτή εξέλιξη θα αποτελέσει συνέπεια ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο από την κεντρική Ευρώπη θα περάσει στην κεντρική Μεσόγειο και θα προσπαθήσει να φτάσει στη χώρα μας κοντά στο Πάσχα. Έτσι η Μεγάλη εβδομάδα ενδέχεται να κυλήσει με πολλή ζέστη, αφρικανική σκόνη και αραιές συννεφιές ενώ Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση με ψυχρότερες αέριες μάζες να μας επισκέπτονται από την κεντρική Ευρώπη που ίσως δώσουν μπόρες σε ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού τις απογευματινές ώρες» επισημαίνει.
Δείτε την ανάρτησή του: