Χιονιάς σε ολόκληρη τη χώρα με το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Μήδεια να είναι σφοδρότερο.

Η επέλαση της «Μήδειας» έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε στις 19:00 το απόγευμα ξανά για 24 ώρες για τα φορτηγά, με την κατάσταση θα επανεξετάζεται διαρκώς. Αργά το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Αλίμου- Κατεχάκη από το ύψος της οδού Πίνδου έως την πλατεία της Ηλιούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην Λ. Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος του γηπέδου του Εθνικού Αστέρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας έως και τον κόμβο Μεγάρων, και στα δύο ρεύματα.

Για τα υπόλοιπα οχήματα, η κίνηση στο ίδιο τμήμα του δρόμου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πυκνή χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας

Πυκνή χιονόπτωση σημιεώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Στην Αθήνα αναμένεται τις επόμενες ώρες μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά περιόδους, όπως αναφέρεται στην πρόγνωση της ΕΜΥ.

Οι κλειστοί δρόμοι στην Αττική:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων « Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Οδός Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επαρχιακής οδού Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πού είναι κλειστοί οι δρόμοι σε όλη τη χώρα και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Τα δόντια της δείχνει η Μήδεια

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται χιονοπτώσεις μέχρι και το πρωί της Τετάρτης και θυελλώδεις βοριάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τα «δόντια» της σε όλη τη χώρα δείχνει η «Μήδεια» που επελαύνει από άκρη σε άκρη κατευθυνόμενη νοτιότερα. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη βόρεια Εύβοια.

Διακοπές ρεύματος

Δεκάδες κομμένα δέντρα κράτησαν στο σκοτάδι επί ώρες τους κατοίκους του Διονύσου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν και στον Άγιο Στέφανο και τη Δροσιά.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται.

Σε ολόλευκο τοπίο ξύπνησαν οι κάτοικοι στα Βίλια. Το πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, εγκλωβίζοντας τους κατοικους στα σπίτια τους.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής την Τρίτη και την Τετάρτη, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ισχύ απαγορευτικά απόπλου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Οι επιβάτες πριν από την αναχώρησή τους καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Ισχυρή σύσταση σε εργαζομένους και κατοίκους στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και την Ανατολική Αττική να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών [Δήμοι Πεντέλης (Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη), Κηφισιάς (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη), Μεταμόρφωσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης (Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη), Χολαργού – Παπάγου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου] και της Ανατολικής Αττικής [Δήμοι Ωρωπού (Ωρωπός, Αυλώνα, Κάλαμος, Συκάμινος, Πολυδένδρι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Αφίδνες), Μαραθώνος (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβας), Ραφήνας – Πικερμίου, Διονύσου (Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Άνοιξη, Σταμάτα, Κρυονέρι, Ροδοπόλεως), Αχαρνών (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες), Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα), Παιανίας (Παιανία, Γλυκά Νερά), Σπάτων – Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής (Λαυρεωτική, Κερατέα, Άγιος Κωνσταντίνος), Σαρωνικού (Καλύβια Θορικού, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια), Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας] απηύθυνε η Πολιτικη Προστασία να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν τις 10.00 το πρωί, διότι σύμφωνα με την ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι μεν κάτοικοι στις περιοχές αυτές να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν για αργότερα, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές αυτές, σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους να μετακινηθούν και αυτοί μετά τις 10.00 το πρωί.

Περισσότερες από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε δεκάδες περιστατικά που αφορούσαν κυρίως κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, αλλά και μεταφορές πολιτών σε νοσοκομεία και σε εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί για Covid-19, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική από χθες μέχρι αυτήν τη ώρα σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από Πυροσβεστικό Σώμα, από χθες, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 245 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν:

172 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

13 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

27 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

23 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την εξελισσόμενη κακοκαιρία. Από το Αρχηγείο του Π.Σ. τονίζεται ότι, με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.