Ηθοποιός σημαίνει φως. Μήπως πεινάς; Και τι να φας… Οι στίχοι αυτοί αποτυπώνουν τελικά την Ελλάδα του 2021. Η λάμψη χάθηκε… Τα φώτα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έσβησαν και οι άνθρωποι της τέχνης υποφέρουν. Δεν εργάζονται και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και πολλοί ζουν μόνο με το επίδομα που έλαβαν εκτάκτως λόγω κορονοϊού. Σαν να μην φτάνουν τα προβλήματα στον κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν να προστεθούν οι καταγγελίες για λεκτική και σωματική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν πάρει τη μορφή «καταιγίδας».
Με τα θέατρα κλειστά και το «φρένο» στις παραγωγές να συνεχίζεται ο καλλιτεχνικός κλάδος ανήκει σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η ανεργία αυξήθηκε ενώ παράλληλα ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες αρκετών ετών.
Η απώλεια της εργασίας, οι εκατοντάδες ημέρες καραντίνας, τα χρήματα που δεν υπάρχουν και η μεγάλη πίεση έφεραν πολλούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Και εκεί έγινε το «μπαμ». Μετά την καταγγελία – κατάθεση ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και για τον κλάδο που κάποιοι πίστευαν πως έχει μόνο λάμψη, χαμόγελα ευδιάθετους και ευγενικούς ανθρώπους.
Το on air ξέσπασμα της Ζέτας Δούκα «πάγωσε» τους τηλεθεατές αλλά τελικά ήταν μόνο η αρχή. Οι καταγγελίες συνεχίστηκαν και από άλλες ηθοποιούς όπως η Τζένη Μπότση και η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους. Οι φωνές που πάντα υπήρχαν έγιναν πιο δυνατές. Τα στόματα ξεσφράγισαν και οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν. Συμπεριφορές που δεν μπορεί να τις αντέξει κανείς και είναι αναγκαίο να πάρουν τη νομική οδό ώστε να μην επαναληφθούν συζητήθηκαν πλέον ανοιχτά.
Έγινε ευρέως γνωστή μια αλήθεια που όλοι ήξεραν, ψιθύριζαν αλλά δίσταζαν να «φωνάξουν». Η σκηνή, τα τηλεοπτικά στούντιο και η μικρή οθόνη δεν είναι στρωμένα με ροδοπέταλα. Έχουν τα δικά τους δεινά, είναι κι αυτά ένα κομμάτι της κοινωνίας με τα «κακώς κείμενα» να διογκώνονται και να γίνονται θηλιά για όσους θέλουν να κάνουν απλώς τη δουλειά τους, τρέφουν αγάπη για την τέχνη και πορεύονται με «οδηγό» τους το ήθος τους.
Τα προβλήματα του κλάδου και οι 500 μόλις εργαζόμενοι στο σύνολο των 10.000 ατόμων
«Εμάς ο κλάδος μας είναι βαρύτατα πληττόμενος από τον κορονοϊό. Μας απαγορεύεται η εργασία εκτός από όσους είναι σε σήριαλ και από αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο. Στο σύνολο των 10.000 ατόμων δουλεύουν περίπου 500 συνάδελφοί μας» τονίζει ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας μιλώντας στο newsbeast.gr.
«Όλοι οι άλλοι είναι άνεργοι και σε δεινή κατάσταση. Τα 534 ευρώ που έδωσε το κράτος ως έκτακτο επίδομα είναι μόνο για καλύψει κάποιος τις βασικές τους ανάγκες δηλαδή για να φάει. Δυστυχώς με όλη αυτή την κατάσταση οι ηθοποιοί δημιούργησαν πολλά χρέη» εξηγεί.
«Κάνουμε αγώνα για τα επιδόματα»
Μιλώντας για τον αγώνα που δίνει καθημερινά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για να στηρίξει τα μέλη του ο Σπύρος Μπιμπίλας εστιάζει στην αναγκαιότητα να συνεχιστούν και μετά το τέλος τα επιδόματα.
«Θέλουμε να συνεχιστεί και αφότου βγούμε από αυτή την μεγάλη κρίση το επίδομα στους καλλιτέχνες ώστε να μπορέσουν να ”ανασάνουν”. Επίσης ζητούμε το επίδομα ανεργίας να καταβάλλεται άσχετα με τα ένσημα. Κάνουμε αγώνα για τα επιδόματα αλλά και για να γίνει αναστολή των χρεών που έχουν οι ηθοποιοί στις δημόσιες υπηρεσίες» σημειώνει.
Οι καταγγελίες που «έσκασαν» σαν βόμβα
«Παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου ”έσκασαν” τα γεγονότα» είπε στο newsbeast.gr ο Σπύρος Μπιμπίλας εξηγώντας πως το Σωματείο βρίσκεται στο πλευρό των μελών και μη μελών τους ώστε να τους στηρίξει και να μπορέσουν επιτέλους να αλλάξουν οι άσχημες συμπεριφορές στον χώρο του θεάματος.
«Σαν σωματείο υπεύθυνο λέμε στα μέλη μας και στα μη μέλη μας να κάνουν ενυπόγραφες καταγγελίες σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα, λεκτικής, σωματικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης» εξηγεί.
Σχολιάζοντας το «τσουνάμι» καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κακοποίηση και παρενόχληση στον καλλιτεχνικό χώρο ο πρόεδρος του ΣΕΗ τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και εξήγησε πως «ως υπεύθυνο σωματείο δεν μπορεί να δίνει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που τους έρχονται».
«Τέτοια περιστατικά πρέπει να παίρνουν τη νομική οδό, όπως προβλέπει το καταστατικό μας» δηλώνει και προσθέτει «υπάρχει το πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο έρχονται φάκελοι και οι φάκελοι αυτοί παραδίδονται σε αυτό».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συγκαλύψουμε κανένα τέτοιο γεγονός. Ζητάμε από τους συναδέλφους να καταγγείλουν τα όσα μπορεί να έχουν περάσει και στη συνέχεια να το δημοσιοποιήσουν. Τους παρακαλώ να έρθουν σε εμάς ή να πάνε σε έναν δικηγόρο και να ακολουθηθεί μια διαδικασία» υπογραμμίζει ο Σπύρος Μπιμπίλας ενώ εξηγεί πως στην κεντρική σελίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών υπάρχει ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και τις ενέργειες του Σωματείου.