Σε τριψήφιο αριθμό διαμορφώθηκαν για ακόμα μία ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει παράλληλα ακόμα 83 θανάτους και 491 διασωληνωμένους ασθενείς.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε πως παρότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μαγιορκίνης: Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και 3 φορές υψηλότερο από την Αθήνα
«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.
«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.
«Πονοκέφαλος» Κοζάνη και Δυτική Αττική
Ο κ. Χαρδαλιάς, στις χθεσινές ανακοινώσεις του, έκανε αναφορά και στην επιδημιολογική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης όσο και της Δυτικής Αττικής, οι οποίες αποτελούν πονοκέφαλο για τους αρμόδιους.
Δίνοντας την επιδημιολογική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Δυτικής Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως:
Στην Κοζάνη σήμερα υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα και σε καραντίνα είναι 477 στενές επαφές
Δυτική Αττική: Στην Ελευσίνα υπάρχουν 78 ενεργά κρούσματα, στον Ασπρόπυργο 179 και στη Μάνδρα 25.