Την επιδημιολογική κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε από τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού που διενεργήθηκαν σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο συνεργασίας της περιφέρειας με τον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας και το εργαστήριο υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσαν σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, ‘Αννα Μαστοράκου και ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής, Απόστολος Βανταράκης.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Βανταράκη, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των 1.178 τεστ που διενεργήθηκαν σε 574 άνδρες και 604 γυναίκες, από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, θετικά στον κορονιοϊό ήταν τα 48, δηλαδή ποσοστό 3,1%, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στα τεστ ήταν ασυμπτωματικοί.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής, «βάσει των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων τεστ, εκ των οποίων 996 ήταν μοριακά και 183 rapid, ο βαθμός επιπολασμού της νόσου στην Δυτική Ελλάδα, είναι χαμηλός».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα τεστ διενεργήθηκαν στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, στο ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης», στο «’Ασυλο Ανιάτων», στο ίδρυμα «Αγία Σκέπη», στο εργαστήριο Υγιεινής, στην διεύθυνση δημόσιας υγείας Αχαΐας, στα Καλάβρυτα, στην Κάτω Αχαΐα, στην Κλειτορία, στο τελωνείο Πατρών, στο ΚΕΣΣΥ, στον Πύργο, στο Μεσολόγγι, στην Ναύπακτο, στην αστυνομική διεύθυνση Αγρινίου και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης, σύμφωνα με τον Απόστολο Βανταράκη, ο οποίος είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, της επιτροπής βιοηθικής, της επιτροπής COVID και της εμβληματικής δράσης για τις αναλύσεις κορονοϊού, «η επεξεργασία των δειγμάτων προς ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Υγιεινής από το εξειδικευμένο προσωπικό στον ειδικό χώρο που διαθέτει το εργαστήριο, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές».
Ακόμη, όπως είπε, «τα τεστ πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση Real Time PCR και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, ενώ τα αποτελέσματα με τον κωδικό τους εστάλησαν στον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες».
Επανερχόμενος στο θέμα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Δυτική Ελλάδα, βάσει των συγκεκριμένων τεστ, ο καθηγητής Υγιεινής είπε ότι «το χαμηλό φορτίο είναι συνδυασμός παραγόντων» και εξήγησε: «Η περιοχή μας δεν έχει επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η βόρεια Ελλάδα, δηλαδή εισροή από χώρες με πολύ υψηλό επιδημιολογικό νούμερο. Παράλληλα, πήγαμε “επιθετικά” από την αρχή της πανδημίας, διότι οι υγειονομικές μονάδες ήταν αρκετά οργανωμένες, ενώ βοήθησαν και οι καλές καιρικές συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν».
Όμως, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους θα έχουμε ζητήματα, λόγω της αναμενόμενης αλλαγής των καιρικών συνθηκών».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, χαρακτήρισε πρωτοποριακή την συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο και το εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου , προσθέτοντας ότι «ενώσαμε δυνάμεις και διαθέσαμε πόρους ως περιφέρεια, με σκοπό να βοηθήσουμε σε μία καλύτερη επιδημιολογική αποτύπωση, για το πως εξελίσσεται η πανδημία στην Δυτική Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τον μεγάλο εφιάλτη».
Παράλληλα, τόνισε ότι «με τον ελεγκτικό μηχανισμό και με τους προληπτικούς ελέγχους, έχουμε κρατήσει την περιοχή σε ένα πολύ καλό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες, όσον αφορά στον επιπολασμό της νόσου».
Όμως, όπως επεσήμανε, «τίποτα δεν έχει τελειώσει, διότι ο κορονοϊός είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και δεν γνωρίζουμε το πως θα εξελιχθεί».
Επίσης, ο Χαράλαμπος Μπονάνος, είπε ότι «το γεγονός πως έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την περιφέρειά μας σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να πιστωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στους επιστήμονες που έχουμε στην περιοχή μας, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, οι οποίοι έκαναν την διαχείριση των περιστατικών που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα».
«Σαν περιφερειακή αρχή», συνέχισε ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «θα είμαστε δίπλα σε όλους τους επιστημονικούς φορείς και στο πανεπιστήμιο για οποιαδήποτε συνεργασία», προσθέτοντας: «Χρηματοδοτήσαμε την δειγματοληψία των τεστ και αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ενώνουμε δυνάμεις για να βγούμε πιο γρήγορα από τον εφιάλτη, ενώ θα βοηθήσουμε ως περιφέρεια και στον εμβολιασμό».
Μιλώντας στην συνέχεια η ‘Αννα Μαστοράκου είπε ότι «στο πλαίσιο της σύμπραξης δυνάμεων ο ιατρικός σύλλογος ανέλαβε την δειγματοληψία των τεστ, με την βοήθεια ειδικού κλιμακίου κατά τα πρότυπα του, ενώ έγινε και η καταγραφή στον μητρώο covid της ΗΔΙΚΑ».
Σχετικά με τα αποτελέσματα των τεστ, ανέφερε ότι «βρήκαμε ασυμπτωματικούς φορείς και εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, που δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος για να τις ανακαλύψουμε, ενώ βοηθήσαμε στην ιχνηλάτηση και ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ».
Επίσης, η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου είπε ότι «είμαστε στην διάθεση του πανεπιστημίου και της περιφέρειας για ανάλογες δράσεις», προσθέτοντας ότι «είμαστε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως».