«Η αφορμή ήταν να γίνει πράξη η φράση “Tο γέλιο δίνει ζωή”», λέει ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο οποίος συγκέντρωσε μερικούς από τους καλύτερους stand up κωμικούς της χώρας με σκοπό να προσφέρουν την τέχνη τους για να χαρίσουν το χαμόγελο και την ελπίδα, σαν ένα μικρό δώρο ζωής σε παιδιά του κόσμου που το χρειάζονται.
Έτσι αύριο Παρασκευή 9 Μαΐου 15 νέοι καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα εμφανιστούν στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για να υποστηρίξουν τη UNICEF και το έργο που επιτελεί.
«Η σκέψη ότι το μέλλον πάντα ξεκινά από τα παιδιά και ότι δυστυχώς το χαμόγελο δεν είναι κοινός τόπος για όλα τα παιδιά του κόσμου οδήγησε στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης με την υποστήριξη της UNICEF και την πολύτιμη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Χατζηπαύλου, τονίζοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράσταση stand up comedy που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ ευχάριστο που η αφορμή να συμβεί αυτό ήταν ένας τόσο σπουδαίος λόγος και σκοπός. Σε αυτή τη διαδρομή όλοι έχουν θέση και όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να βάλουν ένα λιθαράκι για να αλλάξει η ζωή κάποιων παιδιών προς το καλύτερο. Είναι μια βραδιά χαράς, προσφοράς και αισιοδοξίας που διοργανώθηκε χάρη στη διάθεση και στην ενέργεια μιας ομάδας καταπληκτικών καλλιτεχνών αλλά και συντελεστών που παράγουν αγνή κωμωδία χωρίς φασαρία, οι οποίοι δούλεψαν με την καρδιά τους και βοήθησαν να στηθεί και να προωθηθεί αφιλοκερδώς το εγχείρημα», εξηγεί ο ηθοποιός που έχει αναλάβει την παρουσίαση και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.
«Ακόμα και για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή του μία παράσταση stand up comedy, είναι μία ευκαιρία να δει και να αποφασίσει αν του αρέσει. Και στις δύο περιπτώσεις θα ξέρει ότι τα χρήματα του έχουν πάει σε έναν καλό σκοπό» προσθέτει.
Έπειτα από δεκαετή απασχόληση ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες, στις αρχές του 2001 ο Γιώργος Χατζηπαύλου αρχίζει δειλά δειλά να ασχολείται με τη stand up comedy, έναν κύκλο έκφρασης τον οποίο, όπως σημειώνει, θεωρεί ένα από τα πιο δυνατά είδη κωμωδίας.
«Είναι μια ιδιαίτερη φόρμα κωμωδίας αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια όμως βρίσκει τον δρόμο του σε μεγαλύτερα ακροατήρια, δεδομένου ότι και ο κόσμος αρχίζει να το αναζητά σταδιακά και πολύ σύντομα πιστεύω θα φτάσουμε σε ένα σημείο, όπως σε όλα τα είδη τέχνης, να ξεχωρίζει το καλό από το κακό stand up comedy», σημειώνει.
Αφορμή για τον ίδιο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος στάθηκε μια παράσταση που παρακολούθησε στο «104», στο μοναδικό comedy club της Αθήνας που διατηρούσε η πρόωρα χαμένη σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη. «Δεν ξεκίνησα λέγοντας θέλω να ανέβω στη σκηνή να παίξω, περισσότερο το γράψιμο με συνεπήρε και ο τρόπος διατύπωσης των σκέψεων και της κωμωδίας. Το καθεστώς ήταν και παραμένει ότι ο κάθε κωμικός γράφει τα κείμενα του, οπότε αν θες να ακούσεις τα κείμενα σου, πρέπει να τα ερμηνεύσεις εσύ. Μου φάνηκε μια ενδιαφέρουσα φόρμα έκφρασης και σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβω, όλα πήραν τον δρόμο τους και από χόμπι έγινε επάγγελμα. Πλέον έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου και δουλεύω σταθερά για αυτό».
Για τα κείμενα του ο ίδιος αντλεί έμπνευση από την καθημερινότητα. «Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει σχόλιο και τροφή για σκέψη. Αυτό που κάνει ο κωμικός είναι να δείχνει στο κοινό κάτι το οποίο είτε έχει σκεφτεί αλλά με έναν τρόπο που δεν το φανταζόταν ποτέ, είτε να του επισημαίνει αστεία πράγματα που κάποιος μπορεί να τα προσπερνάει στην καθημερινότητα του, χωρίς να τους δώσει σημασία λόγω των έντονων ρυθμών ζωής. Για μένα το stand up comedy είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ με τον κόσμο και ο λόγος που πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτε χωρίς να ψάχνω ταυτόχρονα να εντοπίσω πιθανό υλικό προς επεξεργασία για να γράψω κάποιο κείμενο», αναφέρει ο νεαρός ηθοποιός.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι stand – up κωμικοί: Διονύσης Ατζαράκης, Κατερίνα Βρανά, Δημήτρης Δημόπουλος, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Χρύσα Κατσαρίνη, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Αριστοτέλης Ρήγας, Σίλας Σεραφείμ, Λάμπρος Φισφής και Δημήτρης Χριστοφορίδης. Μαζί τους, επί σκηνής, οι χορεύτριες/χορογράφοι Κατερίνα Αλεξανδράκη και Σάρα Τοσκάνο.
Επιπλέον οι νέοι δημιουργοί από το χώρο της μουσικής, Μάγδα Βαρούχα και Αλέξανδρος Κούρος θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά ζωντανά, το τραγούδι «Να μου γελάς» το οποίο έγραψαν για την UNICEF και τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Το τραγούδι αναφέρεται σε ένα παιδί το οποίο μιλά στον ενήλικο εαυτό του και ουσιαστικά του λέει τι πρέπει να κάνει. Είναι μία σκέψη που έχω συχνά, όταν βρίσκομαι σε μία δυσκολία, ή πρέπει να πάρω μία σημαντική απόφαση. Τα παιδιά αφουγκράζονται καλύτερα τις επιθυμίες τους. Λειτουργούν μέσα από το συναίσθημα και μέσα από έναν αυθορμητισμό που δεν κρύβει κάποια υστεροβουλία. Αν για κάποιο λόγο ο κόσμος δεν έχει εξελιχθεί όπως πρέπει σήμερα, σίγουρα δεν φταίνε τα παιδιά, οπότε σκεφτήκαμε τί θα συμβούλευε ο παιδικός μας εαυτός εμάς σήμερα και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα και γράφτηκε αυτό ο τραγούδι», λέει ο Γιώργος Χατζηπαύλου.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων που υποστηρίζει το πρόγραμμα «Νονός της UNICEF», ενώ όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν σαν στόχο η διοργάνωση να εξελιχθεί σε θεσμό και να διοργανώνεται κάθε χρόνο, πάντα για τα παιδιά και την UNICEF.
«Υπήρχε σαν σκέψη από την αρχή. Γενικά δεν μου αρέσουν τα πράγματα που γίνονται άπαξ, γιατί δείχνουν μία διάθεση να εκμεταλλευτείς τη στιγμή. Ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση στο τέλος, αλλά και το Ίδρυμα Κακογιάννης και η UNICEF μου το πρότειναν μόλις άκουσαν την ιδέα και είναι κοινή επιθυμία όλως μας», παραδέχεται ο ηθοποιός.
Το πρόγραμμα «Νονός της UNICEF», αποτελεί ένα συστηματικό, πρόγραμμα που επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων της UNICΕF σε ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις.
O «Νονός της UNICEF», με τη συμμετοχή του στο μηνιαίο πρόγραμμα παρέχει κάθε μέρα, όλο το χρόνο, την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, το φαγητό, τα εμβόλια, τις κουνουπιέρες ή τα άλατα ενυδάτωσης στα παιδιά που τα χρειάζονται και τους εξασφαλίζουν το μέλλον τους.
Η παράσταση ξεκινάει στις 21:00. Τιμή εισιτηρίων: 15ευρώ, γενική είσοδος, 10ευρώ, μειωμένο για φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και κατόχους κάρτας ανεργίας.