Το όραμα του για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα και την ομογένεια περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ένα χρόνο από την ενθρόνιση του. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής και της ομογένειας με την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «σχέση αίματος, πνεύματος, πολιτισμού. Είναι ακατάλυτοι αυτοί οι δεσμοί. Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και την Κύπρο μας αφορά άμεσα και μας πονά άμεσα».
Σε ερώτημα για το πως η Αρχιεπισκοπή μπορεί να κάνει αυτή τη σχέση πιο επωφελής και για τις δύο πλευρές είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η φυσική ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο για να στηρίξουμε τα συμφέροντα της πατρίδας και του έθνους».
Σε ερώτημα πόσο αποτελεσματικός εκπρόσωπος των εθνικών θεμάτων μας στην Ουάσιγκτον, μπορεί να είναι η Αρχιεπισκοπή, με δεδομένο ότι πρέπει να τηρεί ισορροπίες με την Άγκυρα λόγω του Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «οι ισορροπίες που πρέπει να τηρεί το Πατριαρχείο και κατ᾽ επέκταση η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την Άγκυρα δεν έχουν το κριτήριο της αυτοπροστασίας. Το Πατριαρχείο ποτέ δεν κινήθηκε με βάση τα δικά του συμφέροντα ως θεσμού αλλά πάντοτε με κριτήριο την αυτοθυσία και όχι την αυτοπροστασία. Σε όλες τις κινήσεις του το Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή κινούνται στην κατεύθυνση της ειρήνευσης. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι «οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε εμείς οι Έλληνες αλλά το αποφεύγουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ελληνισμό. Το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή λιγότερο γενναίοι αν χρειαστεί».
Συνεχίζοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση με την Τουρκία, καθώς όπως είπε δεν βοηθάει στην διαφύλαξη της ειρήνης. «Αυτή η προκλητικότητα δημιουργεί ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης και η πιθανότητα επιθετικής ή εχθρικής, βίαιης ενέργειας. Είμαστε πάντοτε υπέρ του κατευνασμού των πνευμάτων για να μην δώσουμε χώρο σε οποιαδήποτε εκτροπή εκούσια η ακούσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα για το αν αισθάνεται ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που η Ελλάδα κάποια στιγμή χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι ένας ξένος οργανισμός ή μια αντιπροσωπεία μιας ξένης χώρας στην Αμερική. Είναι ένας εντόπιος οργανισμός και η ομογένεια μας είναι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι σε όποιον χώρο και αν δραστηριοποιούνται είναι πετυχημένοι. Έτσι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό, την προσοχή και την εκτίμηση όλων των χώρων και όλων των κομμάτων. Οι Ελληνοαμερικανοί είναι αξιοσέβαστοι σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τους προέδρους. Και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη. Δεν είναι ο Ελπιδοφόρος ή ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Είναι το κύρος των πιστών της ομογένειας που μας κάνει πιο δυνατούς και μας ανοίγει πόρτες. Αυτοί μου δίνουν την δύναμη να χτυπώ την πόρτα του Λευκού Οίκου αν χρειαστεί και να ανοίγει αυτόματα. Ποτέ δεν βρήκαμε κλειστή την πόρτα του Λευκού Οίκου όταν την χρειαστήκαμε για να περάσουμε μηνύματα και να συνομιλήσουμε για σημαντικά θέματα, που αφορούν είτε στον ελληνισμό της Αμερικής, είτε εκκλησιαστικά, είτε εθνικά ζητήματα».
Η Εκκλησία Πρέπει να είναι Ανοιχτή σε Όλους
Περιγράφοντας το όραμα του για το μέλλον είπε ότι «η εκκλησία μας πρέπει να ανοίξει και να μιλήσει στον μέσο άνθρωπο, όχι μόνο στον Έλληνα ή τον Ορθόδοξο. Πρέπει να αποκτήσει σχέση με την κοινωνία στην οποία ζει, τότε θα αναζωογονηθεί. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την διαφορετικότητα, την άλλη άποψη, την άλλη προοπτική. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι να σώσει τους ανθρώπους από εκκλησιαστική και δογματική άποψη. Δεν είναι να τους κάνει όλους Έλληνες ή να τους βάλει σε ένα καλούπι και να τους κάνει ομοιόμορφους. Στόχος της Εκκλησίας μας είναι να σώσει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει. Μια πλάνη που υπάρχει είναι ότι δήθεν η εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για την άλλη ζωή και ενδιαφέρεται να σώσει την ψυχή σου και μόνο. Δεν την ενδιαφέρει τώρα αν στεναχωριέσαι, αν πονάς, αν πεινάς, διψάς, ή αν υποφέρεις. Δεν πειράζει, θα κάνεις υπομονή για όλα αυτά για να σώσεις την ψυχή σου. Δεν είναι αυτή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Η εκκλησία μας είναι μια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους και ενδιαφέρεται για τα πάντα, για την υγεία μας εδώ όχι μόνο την ψυχική και την σωματική, ενδιαφέρεται και για την άνεση μας να έχουμε τροφή, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρέπεια, σεβασμό, ελευθερία, δημοκρατία. Η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την σωτηρία της ψυχής μας. Η εκκλησία δεν θέλει να ακρωτηριάζει ανθρώπους, είναι εξωστρεφής, αγαπάει, είναι για όλο τον κόσμο και όχι για μια κάστα ανθρώπων. Όλοι έχουν θέση».
Η Αμερική σε Κρίση
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε διεξοδικά στις κρίσεις που πλήττουν την Αμερική τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του κορονοϊού και των διαδηλώσεων, δύο κρίσεις που όπως εκτίμησε συνδέονται μεταξύ τους.
«Η Ελλάδα ευτυχώς δεν ένιωσε την ανάσα του θανάτου πάνω στην οικογένεια της και την γειτονία της από τον κορονοϊό. Αυτό δεν το νιώσατε στην Ελλάδα. Το ζήσατε σαν παραμύθι, σαν ταινία. Και ευτυχώς, κάτι που οφείλεται στις γενναίες και προνοητικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς εδώ στην Αμερική, είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Βλέπαμε κοντέινερ γεμάτα νεκρούς που δεν προλάβαιναν να τους θάψουν. Οι άνθρωποι κλειστήκαν στα σπίτια τους που πολύ συχνά απέχουν μίλια το ένα από το άλλο και είναι σαν φυλακή. Αυτό αύξησε την επιθετικότητα, την βία, την ανεργία και πάνω σε όλα αυτά προστέθηκε και η δολοφονία ενός συμπολίτη μας που σε καμία περίπτωση δεν του άξιζε να πεθάνει με ένα γόνατο πάνω στον λαιμό. Αυτή η δολοφονία ήταν η σπίθα που άναψε την φλόγα».
Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που τον ώθησε να πάρει μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας είπε «εγώ και ως Έλληνας που εμφορείται από ανθρωπιστικές αξίες, ως χριστιανός και ως κληρικός δεν μπορούσα από συνείδηση να κάνω ότι δεν βλέπω, ότι δεν ακούω, ότι δεν με ενδιαφέρει, να σιωπήσω. Έβαλα την μάσκα μου και πήγα. Το έκανα αυθόρμητα, ακολουθώντας την φωνή της συνείδησης μου και δεν είδα ανθρώπους θυμωμένους, αγριεμένους, βίαιους, περιθωριακούς. Είδα νέους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αγόρια κι κορίτσια, και μου άρεσε πολύ αυτό. Όλοι αυτοί όπως και εγώ άκουσαν την φωνή της συνείδησης τους, που μας την έχει δώσει ο θεός, ο οποίος δεν ξεχώρισε τους ανθρώπους. Για τον Θεό δεν υπάρχουν Χριστιανοί και μη Χριστιανοί, χρώματα και έθνη. Ο θεός είναι ο πατέρας όλων μας και έβαλε την ίδια φωνή της συνείδησης στις ψυχές όλων μας. Και αυτό που έζησα εκεί ήταν η φωνή του θεού που μίλησε μέσα από χιλιάδες ανθρώπους».
Τα Τρία Φλέγοντα Ζητήματα: Ο Άγιος Νικόλαος, η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Κληρικών
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα τρία φλέγοντα ζητήματα που παρέλαβε πριν από ένα χρόνο, τα οποία έπρεπε να επιλυθούν άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. Όπως είπε, επρόκειτο για την έναρξη της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου και την επίλυση των οικονομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στην Βοστώνη και το συνταξιοδοτικό ταμείο των κληρικών.
«Έναν χρόνο από την ενθρόνιση μου έχω πια μια πολύ καλή εικόνα των προβλημάτων που κλήθηκα να αντιμετωπίσω. Έπρεπε να επιλυθούν τρία φλέγοντα ζητήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν, στο ιερότερο σημείο για το αμερικανικό έθνος. Στο σημείο αυτό έχουμε εμείς ως Ελληνική ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής την μεγάλη ευλογία και τιμή να έχουμε τον μοναδικό ευκτήριο οίκο. Δεν υπάρχει στην περιοχή άλλος ναός, συναγωγή, τέμενος, ούτε ευκτήριος οίκος άλλης εκκλησίας και άλλης θρησκείας. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Το θέμα ήταν οικονομικό αλλά η κρίση οφείλεται στην κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε.
Ήταν κύριο μέλημα μου να αποκαταστήσω την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο Αμερικανικό Έθνος, στο οποίο είχαμε εκτεθεί ως Ελληνισμός, ως Αρχιεπισκοπή και ως Ορθοδοξία λόγω της μη ορθής διαχείρισης των οικονομικών του Αγίου Νικόλαου. Με την χάρη του Θεού, διότι δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιώς αυτό που επιτεύχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε αυτό το θαύμα, χάρη στην αυτοθυσία και την γενναιοδωρία μεγάλων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και με την ηγεσία και την πρωτοβουλία ενός οργανισμού που δημιουργήσαμε και λέγεται «Οι φίλοι του Αγίου Νικολάου». Με την συλλογική, λοιπόν, αυτή προσπάθεια και επιστράτευση καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και είμαστε σίγουροι ότι θα την ολοκληρώσουμε του χρόνου, όταν θα έχουμε την επέτειο της 20ετίας από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και θα κάνουμε μια μεγάλη γιορτή ελπίδας, ειρήνης, συμφιλίωσης και αγάπης, σε απάντηση στην θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό».
Σε ερώτημα πως μπορεί να διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση, περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία είπε ότι «η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη χτίζονται με πολύ κόπο και θέλουν πολύ χρόνο και τα χάνεις σε μια στιγμή αδιαφορίας ή απροσεξίας. Αυτά είχαν χαθεί. Είχε χαθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, καθώς δεν μπορούσε ως Αρχιεπισκοπή να διαχειριστούμε τα χρήματα που μας εμπιστεύτηκαν οι πιστοί με τόσο κόπο, δυσκολίες και θυσίες. Η αξιοπιστία κερδίζεται με την διαφάνεια. Την τελευταία τριετία έχουμε εγκαινιάσει, όλα τα οικονομικά δεδομένα, με τον οικονομικό έλεγχο, προϋπολογισμούς, απολογισμούς να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής. Είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. Πρέπει να ζούμε πια και ως εκκλησία με την ιδέα ότι ζούμε σε ένα γυάλινο κτήριο και πρέπει να είμαστε καθαροί και εντάξει και είμαστε καθαροί, διαφανείς και ελεγχόμενοι και χτίζουμε σιγά σιγά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί».
Το δεύτερο θέμα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν η Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού της Βοστώνης. «Δεν υπάρχει άλλη τέτοια σχολή ελληνορθόδοξης κατεύθυνσης στην Αμερική. Είναι το φυτώριο μέσα στο οποίο μορφώνονται και διαμορφώνονται οι ηγέτες του ελληνισμού της Αμερικής. Αυτή η σχολή είναι μια επένδυση για το μέλλον. Είναι ο καθρέφτης μας στην Αμερική. Περνούσε και περνά ακόμη πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί ήδη. Είχαμε κάποιες αλλαγές και μπαίνει σε μια κανονικότητα. Είχαμε και την μεγάλη γενναιοδωρία της ελληνικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, κάτι που μας συγκίνησε όλους. Ανακοίνωσε την ετήσια χορηγία της ελληνικής κυβέρνησης από τα υστερήματα της, χορηγία που θα σεβαστούμε όπως σεβόμαστε πλέον όλες τις δωρεές», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
Το τρίτο ζήτημα ήταν το Ταμείο Συντάξεων των κληρικών οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στην ομπρέλα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Όπως σημείωσε ο κ. Ελπιδοφόρος, «δημιουργήθηκε έλλειμμα, το οποίο δεν καλύφθηκε τότε από την Αρχιεπισκοπή με αποτέλεσμα το ταμείο να είναι μη βιώσιμο σε βάθος 20ετίας. Αναλάβαμε, λοιπόν, πρωτοβουλία. Περνάμε σε ένα νέο πρόγραμμα, υπάρχει η μελέτη, θα μπει ένας πάτος στο χρέος, οπότε σε αυτή την βάση χτίζουμε το νέο ταμείο και διασφαλίζουμε τις συντάξεις των κληρικών μας».