Προσβάσιμα είναι πλέον τα μουσεία της Ελλάδας που λόγω κορονοϊού είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο -εξαιτίας της πανδημίας- η πιστή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών, καθορίζει εν πολλοίς το νέο τρόπο λειτουργίας τους.
Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να θαυμάσουν μοναδικά στον κόσμο εκθέματα επιλέγοντας να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τις Θερμοπύλες, σημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αλλά σε ποιο σημείο αυτής της χώρας δεν υπάρχουν μουσεία; Σημεία που ο ξένος και έλληνας επισκέπτης, δεν ανακαλύπτει την ιστορία αυτού του τόπου και τον τρόπο που διαμόρφωσε στα βάθη των αιώνων τον πολιτισμό, όπως σήμερα τον γνωρίζουμε;
Στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, στα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τα Δωδεκάνησα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ ενημερώνουν για την επαναλειτουργία κάποιων από αυτά που κοσμούν διάφορα σημεία της χώρας, μιας χώρας που το παρελθόν της, στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, καθόρισε το παρόν του σύγχρονού κόσμου και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον του.
Στερεά Ελλάδα
Στην κανονικότητα μπαίνουν από σήμερα τα αρχαιολογικά μουσεία στη Θήβα, τους Δελφούς αλλά και τις Θερμοπύλες.
Στους Δελφούς έχοντας την πρόσφατη εμπειρία για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο και σύμφωνα με τους εργαζόμενους «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν δοκιμαστεί τα πρωτόκολλα του υπουργείου πολιτισμού. Δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Στην ίδια κατεύθυνση και το Μουσείο της Θήβας καθώς «τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Πολιτισμού» όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο.
«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε ακόμη και ακραίες καταστάσεις στις Θερμοπύλες» δηλώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος. Όπως ο ίδιος σημειώνει «έχει ενισχυθεί με προσωπικό αλλά και με μέσα, έχουν γίνει και οι απαραίτητες ασκήσεις έτσι ώστε το επόμενο διάστημα επισκέπτες και προσωπικό να είναι απολύτως ασφαλείς».
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα τρία μουσεία είναι να ελέγχεται η πρόσβαση των γκρουπ καθώς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις οργανωμένες ομαδικές ξεναγήσεις δεν πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οχτώ άτομα.
«Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην είσοδο όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και τους επισκέπτες για τους εργαζόμενους από τον COVID-19» σημειώνει ο κ. Καραΐσκος τονίζοντας τα σχολαστικά μέτρα απολύμανσης όλων των χωρών στο μουσείο των Θερμοπυλών.
Λάρισα
Μετά από τρεις ολόκληρους μήνες οι πύλες των μουσείων της Λάρισας ανοίγουν και πάλι για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ανοίγει ξανά σήμερα, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των επισκεπτών του. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 8:30 το πρωί με 15:30 το μεσημέρι, ενώ σε λίγες ημέρες θα πρόκειται να λειτουργήσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Λάρισας και διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείου, Σταυρούλα Σδρόλια, «τα μουσεία περιμένουν να υποδεχτούν τους επισκέπτες και οι όποιες προφυλάξεις που θα πρέπει λάβουν οι επισκέπτες δεν θα τους εμποδίσει να ευχαριστηθούν την περιήγηση τους στα μοναδικά εκθέματα που υπάρχουν». Τέλος, η κ. Σδρόλια τόνισε ότι ετοιμάζονται αρκετές πρωτοβουλίες και δράσεις στον χώρο του μουσείου το επόμενο διάστημα κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επίσης, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επαναλειτουργεί φιλοξενώντας την έκθεση με θέμα «Λιθανάγλυφα και πελεκάνοι στη Δυτική Θεσσαλία 19ος – αρχές 20ου αι.». Η έκθεση θα αναπτύσσεται στην εξωτερική όψη του κτιρίου και θα μπορεί ο καθένας να την επισκέπτεται μεμονωμένα. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό του Τάκη Τλούπα που μελέτησε η ιδρύτρια του Μουσείου Λένα Γουργιώτη.
Παράλληλα, «Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων» στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα επαναλειτουργεί για το κοινό, έχοντας διασφαλίσει τις συνθήκες για την προστασία των επισκεπτών σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπουργείου Πολιτισμού.
Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι Τρίτη- Κυριακή 10:00-14:00 και Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00.
Τέλος, η δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ξεκινά την λειτουργία της αύριο Τρίτη (16/6), τηρώντας τους κανόνες προστασίας, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν:
- Tην μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ/RECONNECT».
- Την Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα με τίτλο «Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής».
- Την Έκθεση γλυπτών από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο αίθριο του ισογείου. Στον χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα γλυπτικής που ανήκουν στη Συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα, τη συλλογή Δωρεών -Αγορών του Δήμου Λαρισαίων.
Καρδίτσα-Τρίκαλα
Από σήμερα Δευτέρα (15/6), το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας λόγω του κορονοϊού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Μαΐου 2010 και εγκαινιάσθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012. Η έκθεση του Μουσείου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την Ενότητα Χρόνος και Άνθρωπος όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του ανθρώπου στον χρόνο από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τους κλασσικούς χρόνους. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πόλεις και Ιερά της περιοχής, ξεκινώντας από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς με την αναπαράσταση ενός καμένου δένδρου φορτωμένου ακόμη από τα κτερίσματα των πιστών στην Θεά.
Όσον αφορά στα εκθέματα που προσελκύουν επίσης την προσοχή και αναδεικνύουν τον πλούτο των πόλεων αξίζει να σημειωθεί η πήλινη κεφαλή του Διονύσου από την Μητρόπολη καθώς επίσης και τα ταπεινά αποτυχημένα κατά την όπτηση αγγεία, η μισοτελειωμένη Λάρνακα με την αρπαγή κόρης από τους Γόμφους, ο ξύλινος αυλός από την Αργιθέα, τα χρυσά κοσμήματα και τα όπλα από τα νεκροταφεία της Αργιθέας. Ας μην ξεχάσουμε τέλος και τα χειρουργικά εργαλεία που βρέθηκαν στο Κιέριο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου αρχαιολόγος Μαρία Βαϊοπούλου, τονίζει πως ανοίγουμε με όλα τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες, για την προστασία επισκεπτών και προσωπικού.
Τρίκαλα
Μετά από τρεις μήνες, που έμεινε κλειστό λόγω κορονοϊού, το Μουσείο Τσιτσάνη, ανοίγει ξανά τις πύλες του στους επισκέπτες, από σήμερα Δευτέρα 15/6, με μικρές αλλαγές ως προς τη διάταξη και μικρές παρεμβάσεις στον χώρο, για όλες τις ημέρες της εβδομάδος (Δευτέρα έως Κυριακή)με ωράριο λειτουργίας 09:00 – 15:00. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, έχουν ήδη ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για επισκέπτες και εργαζόμενους. Επομένως, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επισκεπτών που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του Μουσείου είναι δεκαπέντε (15) άτομα. Επίσης, είναι υποχρεωτική η τήρηση της ενδεδειγμένης απόστασης ασφαλείας (2 μ.), ενώ συστήνεται η χρήση μέσων ατομικής προστασίας (μη ιατρική μάσκα, γάντια μίας χρήσης, αντισηπτικό διάλυμα).
Η επίσκεψη οργανωμένων γκρουπ θα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το προσωπικό του Μουσείου στο τηλ. 2431077977 για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Ο αγαπημένος χώρος για τους επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή των Τρικάλων, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Στέλιος Καραγιώργος, είναι και πάλι κοντά στους φίλους και φίλες του, προκειμένου να δουν και να θαυμάσουν τα εκθέματα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, υπό τους ήχους της μουσικής που μας ταξιδεύει ενεργοποιώντας τη μνήμη μας.
Ηράκλειο
Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ευθυγραμμισμένο με τα μέτρα αποτροπής του κορονοϊού. Το θερινό ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα και Τετάρτη έως Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και κάθε Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η πορεία εισόδου και εξόδου των επισκεπτών οριοθετούνται με περισχοίνιση και σήμανση στο δάπεδο, ενώ η ροή της κίνησης των επισκεπτών εντός και εκτός των εκθεσιακών χώρων εποπτεύεται από το φυλακτικό προσωπικό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Στέλλα Μανδαλάκη η χρήση μάσκας ή προσωπίδας για τους επισκέπτες και το προσωπικό του Μουσείου είναι υποχρεωτική ενώ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους επισκέπτες οφείλουν να προσέρχονται με την προσωπική τους μάσκα.
«Σε ό,τι αφορά το μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, υπαγορεύεται και αυτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επισκέπτες που προσέρχονται σε οργανωμένες ομάδες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 8 άτομα και οφείλουν να στέκονται στα αριθμημένα σημεία τα οποία έχουν σημανθεί στο δάπεδο, τηρώντας τις προκαθορισμένες αποστάσεις» δήλωσε η κ. Μανδαλάκη που πρόσθεσε ότι κατά την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία εντός των εκθεσιακών χώρων έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό χεριών για την προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού.
Επίσης προστατευτικά διαχωριστικά πετάσματα έχουν τοποθετηθεί σε σημεία άμεσης εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως στο εκδοτήριο εισιτηρίων, στα ακυρωτικά μηχανήματα, το βεστιάριο και το πωλητήριο, ενώ το Μουσείο έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις υποδείξεις ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού. Όπως εξήγησε η κ. Μανδαλάκη, ενθαρρύνονται οι συναλλαγές με ανέπαφες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και επιπλέον η ξενάγηση πραγματοποιείται αποκλειστικά με ασύρματα φορητά συστήματα (whisper systems), έτσι ώστε να αποφεύγονται η ηχορύπανση και η όχληση στους άλλους επισκέπτες. «Είναι νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ανοιχτό για το κοινό και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και είναι ευθυγραμμισμένα με όσα προβλέπονται, έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι εργαζόμενοι του μουσείου» συμπλήρωσε η κ. Μανδαλάκη.
Χανιά
Με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων για τη δημόσια υγεία δέχονται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων το κοινό τα μουσεία στα Χανιά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στην οδό Χάληδων δέχεται το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με εργαζόμενους, ξεναγούς και επισκέπτες να φορούν προστατευτική μάσκα.
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την τήρηση των αποστάσεων , ενώ ανά ομάδα θα μπορούν να εισέρχονται έως και 8 άτομα.
Στο Μουσείο υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ στην είσοδο υπάρχει η δυνατότητα για έκδοση εισιτηρίου, ωστόσο συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και με την λήψη όλων των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας άνοιξε τις πύλες του ο χώρος της Βυζαντινής Συλλογής, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο – οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων, η πατρική οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην περιοχή Μουρνιές καθώς και το Μουσείο της επανάστασης του Θερίσου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, «το άνοιγμα των μουσείων σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα για τον πολιτισμό και την ιστορία.
Η επίσκεψη στα Μουσεία δεν είναι μια απλή επίσκεψη. Είναι ένα μάθημα ιστορίας».
Ρέθυμνο
Ανοίγουν και πάλι μετά από τρεις μήνες οι πόρτες στα Μουσεία του Ρεθύμνου με τους υπεύθυνους να επιβεβαιώνουν ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών από τον κορονοϊό έχουν ληφθεί και θα τηρούνται. Η περιήγηση ανάμεσα στα εκθέματα, όλων όσων περάσουν εντός των μουσείων θα είναι ασφαλείς με βασικά μέτρα την τήρηση απόστασης μεταξύ των επισκεπτών τα δύο μέτρα εντός των χώρων των μουσείων, τη χρήση μάσκας η οποία όμως είναι προαιρετική, αλλά και τη συχνή χρήση αντισηπτικού. Οι επισκέπτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία και δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα:
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου με αντικείμενα της νεολιθικής περιόδου της σπηλιάς του Γερανίου έως και τα ρωμαϊκά έτη.
- Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με είδη αντικείμενα, εργόχειρα και αντικείμενα τεχνών, όλα τους μαρτυρίες της τοπικής λαογραφικής τέχνης.
- Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης με πολύ πλούσια συλλογή έργων της σύγχρονης Ελληνικής ζωγραφικής αλλά και του Ρεθεμνιώτη εικαστικού Λ. Κανακάκη.
- Στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας με τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.
- Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου με την παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, μέσω της οποίας μαρτυρείται η εξελικτική πορεία της Κρήτης και οι γεωλογικές μεταβολές του νησιού σε βάθος 300 εκατομμυρίων ετών.
- Στη Συλλογή Ενάλιας Ζωής στο κέντρο της παλιάς πόλης με τη σημαντική συλλογή ειδών ψαριών, απολιθωμάτων, σπόγγων αλλά και μία σημαντική συλλογή από Μαλάκια και
- Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ζωνιανών στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου».
«Τα μουσεία, μας βοηθούν να κατανοήσουμε, ότι υπάρχει η συνέχεια για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς, παρά τις κρίσεις που υπάρχουν και βιώνουν ανά περιόδους οι κοινωνίες και οι πολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη η όποια βρίσκεται όπως είπε, σε επαφή με όλους τους υπεύθυνους των μουσείων. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες ασφάλειας και προστασίας μέχρι νεωτέρας. Είμαστε σίγουροι ότι τα μουσεία μας θα λειτουργήσουν και θα προσελκύσουν κόσμο. Προσοχή και ασφάλεια είναι τα κυρίαρχα όλων των κινήσεων των υπευθύνων και εργαζομένων στα Μουσεία στο Ρέθυμνο. Άλλωστε ο πολιτισμός μέσω των μουσείων ζωντανεύει, αυτή τη ζωντάνια θέλουμε να διατηρήσουμε και ας μην ξεχνάμε πως τα μουσεία μαγνητίζουν κάθε επισκέπτη τονίζοντας το ενδιαφέρον του για κάθε πόλη και νομό που επιλέγει να βρεθεί».
Όπως τόνισε η κ Μπιρλιράκη «είναι η πρώτη φορά που είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι για το τεράστιο ζήτημα του τουρισμού. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε ανοιχτοί σε τουριστικά καταλύματα ακόμη και μέχρι τον Ιανουάριο, όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι μας και σε μας και στο Σύλλογο Ξενοδόχων. Θα κινήσουμε όλες τις “μηχανές” μας και μία από αυτές είναι τα Μουσεία μας».
Κέρκυρα
Ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό τα μουσεία της Κέρκυρας, που είναι ευρέως γνωστά για τα πολύτιμα στον χρόνο μουσειακά αντικείμενα και τα ευρήματα της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας στο νησί.
Στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτα μουσεία, εντός και εκτός της πόλης, με το Αχίλλειο να βρίσκεται στην κορωνίδα των προτιμήσεων. Αυτό που κερδίζει τις εκτυπώσεις δεν είναι άλλο από το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας, ενώ το Ασιατικό Μουσείο, μοναδικό στα Βαλκάνια, καθώς και το Παλιό Φρούριο του νησιού, υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
«Είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχθούμε και φέτος τους τουρίστες του νησιού, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον κορονοϊό. Οι χώροι έχουν απολυμανθεί πολλές φορές, με πιο πρόσφατη απολύμανση την περασμένη Παρασκευή, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις προκειμένου να κρατηθεί η προκαθορισμένη απόσταση, μεταξύ των επισκεπτών. Το θετικό, στο άνοιγμα των Μουσείων, είναι ότι στην Κέρκυρα ξεκινούν τη Δευτέρα εργασία και οι νεοπροσληφθέντες φύλακες των μουσείων, ενώ διευρύνεται το ωράριο της επισκεψιμότητας. Θα ακολουθήσουμε πιστά όλες τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΔΥ, προκειμένου με ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, να εξασφαλίσουμε την προστασία των επισκεπτών μας, ώστε να απολαύσουν ανεπιφύλακτα τους θησαυρούς των μουσείων μας. Επανερχόμαστε σε μία κανονικότητα, ελπίζω να έχουμε και τουρισμό στο νησί» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου
Να σημειωθεί ότι, πέραν των αρχαιολογικών μουσείων στο νησί, υπάρχουν και λαογραφικά μουσεία, όπως αυτά των Σιναράδων και της Αχαράβης, το «Μουσείο Ελιάς» στους Κυνοπιάστες, το μουσείο «Καποδίστρια» στους Ευρωπούλους, καθώς και το μουσείο «Παραδοσιακών Ελληνικών και Κερκυραϊκών ενδυμασιών» στον Πέλεκα.
Ιωάννινα
Η επαναλειτουργία των Μουσείων στα Ιωάννινα θα προσδώσει και πάλι, χρώμα στην παλέτα της πολυπολιτισμικής πόλης.
Σημαντικές συλλογές από την Αρχαία Ελλάδα έως την ύστερη Οθωμανική περίοδο φιλοξενούνται στα Μουσεία της πόλης, αλλά και ευρύτερα σε όλο τον νόμο Ιωαννίνων. Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι θεματικές συλλογές, όπως το Μουσείο Αργυροτεχνίας στον δυτικό προμαχώνα του Κάστρου των Ιωαννίνων, των Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το Λαογραφικό της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Χ. Νικολάου απέναντι από την πύλη του Κάστρου το οποίο φιλοξενείται σε διατηρητέο παλιό αρχοντικό.
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Παρασκευή Γιούνη σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επαναλειτουργία των Μουσείων είναι μια πολύ ευχάριστη επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα όμως, με νέους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα. Εργαζόμενοι και επισκέπτες θα φορούν μάσκες, ενώ θα τηρούνται και οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η κ. Γιούνη είπε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες προμήθειες σε αντισηπτικά και πως έχουν καθαριστεί όλοι οι χώροι και οι αίθουσες.
Τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των Μουσείων, τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα τους είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως είπε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων όταν τις 18 Μαΐου άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι εμφανιστήκαν επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.
Δωδεκάνησα
Από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 επαναλειτουργούν τα αρχαιολογικά μουσεία της Δωδεκανήσου ακολουθώντας το θερινό ωράριο, ενώ οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν ήδη από τις 18 Μαΐου 2020.
Είναι πάντως δεδομένο ότι τόσο στη Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά δεν αναμένεται να υπάρξουν επισκέπτες αφού οι τουρίστες πρόκειται να έρθουν στις αρχές Ιουλίου.
Όπως έγινε γνωστό από την Αρχαιολογική υπηρεσία Δωδεκανήσου για την ασφαλή επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η τοποθέτηση γυάλινων διαχωριστικών, ο καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών ανά χώρο κ.ά.
Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τους εργαζομένους στους παραπάνω χώρους, όσο και από τους ξεναγούς και τους επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν να είναι εφοδιασμένοι με αυτή κατά την επίσκεψή τους, ενώ στο εκδοτήριο των χώρων θα διατίθεται αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
Τα μουσεία που θα ανοίξουν σήμερα είναι το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, η Κοσμητική Συλλογή Ρόδου η Παναγία του Κάστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, η Ρωμαϊκή οικία- Casa Romana στην Κω, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελορίζου, η Ιστορική Συλλογή Καστελορίζου, το Αρχοντικό Νικολαΐδη Πάτμου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης.
Μυτιλήνη
«Από 15 Ιουνίου τα μουσεία και συλλογές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ανοίγουν και πάλι, τηρώντας με αυστηρή ευλάβεια τα σχετικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να είναι εφικτή η ροή των επισκεπτών, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας.
Ειδικές σημάνσεις τόσο σε συγκεκριμένες στάσεις αναμονής των επισκεπτών, κατά την είσοδό τους στα Μουσεία, όσο και για την πορεία που θα ακολουθήσει κανείς κατά την είσοδο και έξοδο, εφαρμόζονται στο Νέο Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Πλήρως ενημερωμένοι και οι φύλακες αρχαιοτήτων των εν λόγω Μουσείων θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί, διανέμοντας μάλιστα εφόσον το επιθυμούν οι επισκέπτες, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για την Covid 19. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να προστατευθεί με ατομικά μέσα προστασίας, αυτά είναι διαθέσιμα για το κοινό μας, καθώς τα Μουσεία μας είναι πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας στο εκδοτήριο εισιτηρίων, καθώς και στους χώρους υγιεινής, κρατώντας βέβαια ο κάθε επισκέπτης τις απαραίτητες αποστάσεις.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου διοργανώνει και εγκαινιάζει στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους τη νέα της περιοδική έκθεση «Λατρείες Θεών στη Λέσβο», εξετάζοντας διαχρονικά τις δοξασίες και την πίστη των ανθρώπων απέναντι στο μεγαλοπρεπές θείο, από την επκράτηση του ελληνικού πανθέου μέχρι και τις αρχές του χριστιανισμού στη νήσο Λέσβο» σημειώνει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.
«Τους τρεις μήνες που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρέμενε κλειστό για το κοινό, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους επισκέπτες και τους φίλους αξιοποιώντας το διαδίκτυο. 37.000 μοναδικοί ψηφιακοί επισκέπτες επισκέφτηκαν την ψηφιακή έκθεση “Αθέατα Τεκμήρια”, ενώ εκατοντάδες παιδιά συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα, στέλνοντας στο Μουσείο τις δημιουργίες τους.
Ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης που καθιστά το Μουσείο ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ αναπλάθουμε τους εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσουμε νέα ανασκαφικά ευρήματα και αναβαθμίζουμε το φωτισμό προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία στον επισκέπτη.
Η αποστολή μας να καταστήσουμε την φυσική κληρονομιά της Λέσβου προσβάσιμη από όλους συνεχίζεται πλέον με την υποδοχή και την ενημέρωση μεμονωμένων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στο Μουσείο και τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.
Το Μουσείο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του yπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και αποτελεί κύρια προτεραιότητα η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και για τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους. Σας περιμένουμε» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.