Ένας στους τέσσερις Θεσσαλούς κινδυνεύει να περάσει το χειμώνα στο σκοτάδι και στο κρύο, αφού αδυνατεί να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι αυξάνονται από τον Ιανουάριο του 2011 κατά 13,7% για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, τον περασμένο Ιούνιο περισσότερο από το 23 % των καταναλωτών της Μαγνησίας δεν εξόφλησε τους λογαριασμούς ρεύματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας κυμαίνεται μεταξύ 18% – 23%, ενώ μόνο στο Νομό Τρικάλων το ποσοστό υποχωρεί κάτω από το 18%.

Τα στοιχεία αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της οποίας το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον Ιούνιο του 2010, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9 %. Το αντίστοιχο ποσοστό στη δεκαετία 1988- 1999 ήταν μόλις 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων λογαριασμών.

Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανέρχονταν σε 373.701.936 ευρώ επί του συνολικού ποσού των 1.352.985.297, 23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και η πτώση κατά 22% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο (και το φετινό καλοκαίρι γενικότερα).

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στον ΟΤΕ, καθώς σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ εκτιμάται ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί τηλεφώνου ανέρχονται σε 500.000 πανελλαδικά.

«Εάν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι η πολιτική της δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους, δυστυχισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους και ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, σε λίγο οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που αδυνατούν να κάνουν χρήση θα έχουν γίνει εκατομμύρια, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, κ. Νίκος Φωτόπουλος.

πηγή: Ταχυδρόμος