«Τρέχουν και δεν φτάνουν» τα συνεργεία απολύμανσης για να προλάβουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφού η πελατεία τους αυξήθηκε πάνω από 100% εν μέσω της πανδημίας Covid-19, όπως εξηγούν ιδιοκτήτες εταιρειών απεντόμωσης- απολύμανσης.
«Η απολύμανση πριν από μερικούς μήνες ήταν μια υπηρεσία για συγκεκριμένους μόνο χώρους, όπως νοσοκομεία και κάλυπτε και περιπτώσεις που είχαν μολυνθεί από κάποιο παράσιτο. Τώρα είναι μια υπηρεσία που αφορά σχεδόν όλον τον κόσμο και δουλεύουμε μέχρι και τα μεσάνυχτα αλλά και πιο αργά κάποιες φορές, για να απολυμάνουμε από σπίτια και γραφεία μέχρι υπηρεσίες και οχήματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στυλιανός Παντατζόγλου, γεωπόνος ΑΠΘ, υπεύθυνος επιστήμονας της εταιρείας απεντόμωσης και απολύμανσης που διατηρούν μαζί με τον αδελφό του.
Οι πιο συχνοί πελάτες είναι οι φαρμακοποιοί, ενώ ψηλά στη λίστα της απολύμανσης είναι και οι ιδιοκτήτες ταξί. «Το συνεργείο, με ειδικές στολές και όλα τα μέτρα προφύλαξης, μπαίνει στον χώρο και ανάλογα με το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι, ξεκινά η διαδικασία ψεκασμού με τον εκνεφωτή να διαχέει μικροσωματίδια απολυμαντικού», εξηγεί ο κ. Παντατζόγλου.
Επισημαίνει, δε, πως οι χώροι που έρχονται σε επαφή με σταθερό κόσμο δεν έχουν την ίδια ανάγκη για συχνότητα σε απολύμανση με αυτούς που ο κόσμος εναλλάσσεται και μπαίνουν διαρκώς νέα πρόσωπα, όπως οι υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απολύμανσης παρίσταται και γεωπόνος, που επιβλέπει τις εφαρμογές ώστε να είναι πλήρες το αποτέλεσμα, σημειώνει ο κ. Παντατζόγλου, τονίζοντας πως ο κόσμος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα και είναι τεράστιο το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία τη απολύμανσης.
Εντατικοί ρυθμοί στη δουλειά, συνεργεία όλη μέρα με τις ειδικές στολές και διευρυμένο ωράριο είναι η εικόνα που περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γιάννης Λαπούκογλου, γεωπόνος που διατηρεί επιχείρηση που παρέχει απολυμάνσεις- απεντομώσεις στη Θεσσαλονίκη. Εξηγεί πως η συχνότητα και η επανάληψη της διαδικασίας είναι σημαντικό να κατανοηθεί από τους πελάτες, επισημαίνοντας πως με το να κάνει κάποιος απολύμανση «δεν έλυσε και το πρόβλημα».
«Είναι όπως καθαρίζουμε το σπίτι μας. Όταν καθαρίζουμε ένα σπίτι, την πρώτη μέρα λάμπει, μετά αρχίζει η σκόνη και μετά σιγά σιγά λερώνεται περισσότερο. Από τη στιγμή που γίνεται η απολύμανση λοιπόν ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση.
Εμείς αυτό που πετυχαίνουμε είναι εκεί που έχουμε εκατομμύρια ιών να διακόψουμε τη διασπορά στον χώρο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάνοντας κάποιος απολύμανση, έχει τελειώσει» σημειώνει ο κ. Λαπούκογλου. Στην περίπτωση, μάλιστα, που υπάρχει υποψία κρούσματος συνιστά μεγάλη προσοχή. «Είναι σαν να έχει μπει κάποιος με λάσπες σε ένα καθαρό σπίτι», λέει χαρακτηριστικά.
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο