«Μένουμε Σπίτι»: Η φράση που θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό όλων των κατοίκων του πλανήτη και θα χαρακτηρίζει σίγουρα το πρώτο μισό του 2020. Μια φράση που σώζει ζωές, όπως έχει αποδειχθεί παγκόσμια και κρατάει εκατομμύρια ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους, έχοντας φέρει μια νέα πραγματικότητα.

Η παραμονή στο σπίτι έχει αλλάξει εντυπωσιακά τις συνήθειες όλων μας. Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς μαγειρεύουμε περισσότερο, χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας περισσότερο, έχουμε σε λειτουργία τα  θερμαντικά μέσα περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα όπως εξάλλου και τα φώτα του σπιτιού μας.

Είναι προφανές ότι αυτή η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, προκαλεί και αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Η περίοδος αυτή απαιτεί λύσεις και μάλιστα οικονομικές. Υπάρχουν; Βεβαίως και υπάρχουν. Ορισμένες έξυπνες κινήσεις και πρακτικές που αν τις υιοθετήσουμε θα καταφέρουμε γρήγορα και απλά να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα με άμεσα ορατά αποτέλεσμα τόσο στο περιβάλλον όσο άλλωστε και στην τσέπη μας.

Φέρσου έξυπνα.

Ορισμένες, πολύ απλές και έξυπνες κινήσεις και συμπεριφορές μπορούν να μας γίνουν συνήθεια, να μειώσουν το ενεργειακό μας αποτύπωμα και φυσικά να μας γλυτώσουν από άσκοπους διογκωμένους λογαριασμούς.

Στην κουζίνα

Βγάλτε αποβραδίς από την κατάψυξη αυτό που θέλετε να μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα. Αφήστε αρκετό χρόνο για την απόψυξη. Η απόψυξη των τροφίμων εκ των προτέρων συνήθως μειώνει το χρόνο μαγειρέματος. Το πιο σημαντικό; Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την ενέργεια ενός φούρνου μικροκυμάτων για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα πιο γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος σκεύους που μαγειρεύετε. Αποφασίστε από την αρχή πόσες μερίδες χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε τη σωστή κατσαρόλα, ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που θέλετε στο γεύμα σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σπαταλάτε ενέργεια για να θερμάνετε μια μεγαλύτερη επιφάνεια απ’ ό,τι χρειάζεστε.

Χρησιμοποιήστε το νερό με σύνεση. Όταν μαγειρεύετε, μην ρίχνετε κρύο νερό στην κατσαρόλα που είναι ήδη ζεστή. Το κρύο αφαιρεί από τη γεύση και τη νοστιμιά του φαγητού και χρειάζεται επιπλέον ώρα για να φτάσει στην ίδια θερμοκρασία που έχει η κατσαρόλα, με αποτέλεσμα σπατάλη ενέργειας. Είναι προτιμότερο να ζεστάνετε νερό στο βραστήρα και να το προσθέσετε στην κατσαρόλα.

Στο μπάνιο

Ας «μπουν» οι …λογαριασμοί και όχι τα ρούχα μας! Το 90% της ενεργειακής δαπάνης ενός πλυντηρίου καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού. Οπότε αν πλύνετε τα ρούχα σας στους 30-40° C, εξοικονομείτε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Κρεμάστε τα ρούχα σας. Χρησιμοποιήστε ανοιχτούς χώρους για να στεγνώσετε τα ρούχα σας και φυσικά μανταλάκια, καλύτερα ξύλινα αν βρείτε! Έχουμε και ήλιο και αέρα να στεγνώσουν και να είναι “φρέσκα”.  Κερδίζετε χρήμα και ενέργεια.

Σε όλο το σπίτι

Βγάλτε τις πρίζες. Μην αφήνετε συνδεδεμένες συσκευές εάν δεν τις χρησιμοποιείτε. Γίνεται κατασπατάληση ηλεκτρισμού από τέτοιες συσκευές οι οποίες βρίσκονται μονίμως στην πρίζα. Ακόμα και τα καλώδια των φορτιστών είναι δυνατόν να καταναλώνουν ενέργεια άσκοπα αν απλώς βρίσκονται στην πρίζα.

Μείνετε ζεστοί, μειώστε το κόστος. Η τοποθέτηση του θερμοστάτη κατά μόλις 1ο μπορεί να μας εξοικονομήσει μέχρι και 100 ευρώ το χρόνο.

Ενημερωθείτε. Επισκεφτείτε τους παρόχους που σας προσφέρουν έξυπνες και οικονομικές ενεργειακές λύσεις για το σπίτι σας. Με τη σωστή επιλογή παρόχου μπορείτε να απολαύσετε εκπτώσεις στην ημερήσια κατανάλωση του σπιτιού σας. Εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια και σιγουριά. Προσθέστε περισσότερο IQ στο σπίτι σας, κάντε το τελικά πιο «έξυπνο», χρησιμοποιώντας την Τεχνολογία IoT με απλά και σίγουρα βήματα απολαμβάνοντας άμεση εξυπηρέτηση.

Με τις πρωτοποριακές υπηρεσίες μπορείτε να έχετε τον ενεργειακό έλεγχο του σπιτιού σας απ’ όπου και εάν βρίσκεστε, παρακολουθώντας την κατανάλωση της ενέργειας που καταναλώνετε στο κινητό σας. Τελικά είναι πολύ εύκολο να έχεις τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού σου, να τον κατεβάζεις σε pdf, να τον συγκρίνεις με προηγούμενους λογαριασμούς αλλά και να τον πληρώνεις πολύ εύκολα, όπου κι αν βρίσκεσαι.

Με ένα τηλεφώνημα, ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με ένα mail μπορείτε άμεσα να εξυπηρετηθείτε.

Ας μείνουμε στο σπίτι αλλά ας φερθούμε έξυπνα.

#wattandvolt #fantasouperissotera #menoumespiti #energeiaelpidas #dinoumeenergeia #eimastemazi