Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα που αφορά σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με πολύ προσεκτικά βήματα.
Όπως εξήγησε κατά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.245, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 750 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 61 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω και 44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οι θάνατοι στη χώρα μας φτάνουν τους 117.
Η επόμενη μέρα μετά το lockdown
«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και, όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και την ικανοποίησή του για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ό,τι μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει στα δικά μας δεδομένα.
«Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά» απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.
«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου.
«Κάναμε ένα βήμα μπροστά, ο ελληνικός λαός τήρησε τα μέτρα και τις μέρες του Πάσχα. (…) Θα θυμόμαστε το Πάσχα ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας (…) Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται Αστυνομία» τόνισε ο ίδιος.
Ο ρόλος των τεστ και οι ασυμπτωματικοί
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη ότι τα μοριακά τεστ είναι χρήσιμα για όσους έχουν συμπτώματα και προσέθεσε ότι η επιστημονική επιτροπή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προκειμένου να «πιάνει», όπως είπε χαρακτηριστικά και όσους δεν έχουν συμπτώματα.
Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και το τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.
Είναι σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό. Θα γίνει, για τον μοριακό έλεγχο» πρόσθεσε.
«Γιατί αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσουμε. Και εκεί, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας είναι επειδή θέλεις να πιάσεις και αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν στα Νοσοκομεία, στις υπηρεσίες υγείας εκεί θα γίνεται πιο συστηματικά έλεγχος στην επόμενη μέρα.
Μιλώντας για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού, κάτι που αποτελεί ίσως τον πιο δύσκολο γρίφο λόγω της μαζικότητας των τεστ που απαιτείται, επανέλαβε ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά.
Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας». Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά».
«Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες.
Τρέχουν κάποιες ήδη στην Ελλάδα, το ξανατονίζω, εδώ και δύο βδομάδες. Θα δούμε, λοιπόν, την αξιοπιστία των τεστ και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιδημιολογικό πρώτα στόχο και μετά με στόχο να πεις ότι σίγουρα έχω περάσει τη νόσο. Ακόμα δεν μπορείς να το πεις με ακρίβεια» είπε ο κ. Τσιόδρα.
«Και υπάρχει και η τρίτη κατηγορία που χρησιμοποιείς τον μοριακό έλεγχο για επιδημιολογικό σκοπό. Δηλαδή είναι αυτό το περίφημο σύστημα Sentinel για το οποίο σας έχω μιλήσει, στο οποίο καταγράφηκαν συμπτώματα, ένα τυχαίο ποσοστό στα κέντρα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, σε γιατρούς του δικτύου οι οποίοι συμμετέχουν, για να έχεις μία εικόνα της πορείας του ιού στην χώρα σου.
Αυτά, λοιπόν, ο συνδυασμός των τριών θα είναι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος της επόμενης ημέρας. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό».
«Δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία στον ιό»
«Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% σε περιοχή της Γερμανίας» σχολίασε ο κ. Τσιόρδας και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία. Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε πως το 3% των ατόμων έχουν ανοσία στον κορονοϊό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό, τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ.
Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορονοϊό.
«Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Mάσκες και αποστάσεις – Τι είπε για τα μπάνια στην θάλασσα
Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «η μαγική λέξη είναι «απόσταση» και μέτρα ασφαλείας, δηλαδή προσωπικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων και της δημόσιας υγείας».
Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ερωτήθηκε και για τα μπάνια στη θάλασσα, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα ανέφερε ωστόσο πως «μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».
Το φλέγον ζήτημα είναι η λειτουργία των καταστημάτων, σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «ίσως χρησιμοποιηθεί μία μάσκα σε κλειστούς χώρους». Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε και μαθαίνουμε και από την εμπειρία των άλλων χωρών και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοδήποτε σχέδιο και στη δική μας πραγματικότητα».