Μια απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα πέριξ της πλατείας Ομόνοιας αλλά και στα Εξάρχεια, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την έκταση του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης και της κακής οδηγικής συμπεριφοράς.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή
Πρόκειται για συμπεριφορές που επηρεάζουν ανθρώπους που είτε μετακινούνται με δυσκολία, είτε όχι.
Παρά την ευαισθητοποίηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φωτογραφίες και αναρτήσεις, τα πράγματα δείχνουν να μην έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά δυστυχώς παραμένουν τα ίδια.
Το newsbeast.gr περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας, απαθανατίζοντας οχήματα που είναι «παρκαρισμένα» πάνω σε πεζοδρόμια και διαβάσεις. Παράλληλα, συνομίλησε με αγανακτισμένους πολίτες που εξέφρασαν τα παράπονα τους για το πρόβλημα που παραμένει άλυτο.
«Κατεβαίνουν από τα οχήματα τους για να χειροδικήσουν εις βάρος κάποιου που τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση»
Για θρασύτατες συμπεριφορές οδηγών που σταθμεύουν παράνομα σε διαβάσεις κάνει λόγο η κυρία Μαριλένα Κότσια στο newsbeast.gr. Ο ξάδερφος της αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. «Έχουμε βγει αρκετές φορές βόλτα στο κέντρο και δεν θυμάμαι μια φορά που δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα», τονίζει.
Η ίδια έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με οδηγούς οι οποίοι παρκάρουν πάνω σε διαβάσεις που όχι απλά δεν φεύγουν, αλλά με θράσος βρίζουν.
«Πολλές φορές κατεβαίνουν από τα οχήματα τους με σκοπό να χειροδικήσουν εις βάρος κάποιου που τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση.
Ο ξάδερφος μου είναι 11 ετών και έχει κινητικά προβλήματα. Έχουμε βγει αρκετές φορές βόλτα στο κέντρο και δεν θυμάμαι μια φορά που δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα».
Για τους περισσότερους πολίτες μεγάλο μερίδιο φέρουν οι Αρχές αλλά και η νομοθεσία. «Δεν μπορώ να κατηγορήσω απόλυτα τους εν λόγω οδηγούς, διότι αυτό ξεκινάει από ψηλά.
Οι νόμοι δεν επιβάλλονται, τα πρόστιμα δεν τηρούνται, που κατά την γνώμη θα έπρεπε να είναι υψηλότερα, χωρίς να υπάρχει μείωση εντός των δέκα ημερών ή να μην μπορούν να διαγραφούν. Στο εξωτερικό δηλαδή γιατί τηρούνται; Γιατί διαφέρουν οι άνθρωποι; Όχι! Απλά υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση και τσουχτερά πρόστιμα.
Εύχομαι και ελπίζω στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Δεν περιμένω να αλλάξει κάτι άμεσα. Προς το παρόν ντρέπομαι και λυπάμαι για την κοινωνία μας», σημειώσει στο newsbeast.gr.
«Πρέπει να μπαίνουμε στην θέση του άλλου, να τον σκεφτόμαστε»
Ο κύριος Παναγιώτης Τσιμπλής συνταξιούχος και κάτοικος Εξαρχείων υποστηρίζει στο newsbeast.gr ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη παιδείας που έχουμε ως λαός.
«Είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε καθημερινά και παντού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδείας των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την χώρα. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε όσο μεγαλώνουμε απαίδευτους ανθρώπους.
Μέχρι και εγώ που δεν αντιμετωπίζω κάποια δυσλειτουργία με την μετακίνηση μου, παρά την ηλικία που έχω, μου έχει συμβεί αρκετές φορές να μην μπορώ να διασχίσω το πεζοδρόμιο εξαιτίας των αυτοκινήτων που είναι σταθμευμένα πάνω στο πεζοδρόμιο ή μπροστά στις διαβάσεις».
Την λέξη ενσυναίσθηση τόνισε η κα. Αγγελική σε δήλωση της στο newsbeast.gr. «Πρέπει να μπαίνουμε στην θέση του άλλου, να τον σκεφτόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς αν δεν πάθουμε δεν θα μάθουμε. Αλλά γιατί πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί δεν μπορούμε από την αρχή να σκεφτούμε τον συνάνθρωπο μας, ο οποίος μπορεί να είναι σε αμαξίδιο, μπορεί να έχει πρόβλημα με την όραση του, μπορεί να είναι ηλικιωμένος ή μπορεί να έχει βγάλει το μωρό του έξω βόλτα με το καρότσι.
Εγώ προσωπικά δεν αντιμετωπίζω κανένα από αυτά τα προβλήματα. Όπως όμως ανέφερα σκέφτομαι τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Τους σέβομαι. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι. Η κατάσταση είναι τραγική και θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει κάποια στιγμή και θα υπάρξει η απαραίτητη ενσυναισθηση για τους συνανθρώπους μας».