Γκουρμέ σάλτσα, με βάση το ροδάκινο και τις καυτερές πιπεριές, που στόχο έχει να κατακτήσει σύντομα την ελληνική – και γιατί όχι και τη διεθνή – αγορά και να «στολίσει τα πιάτα των καλοφαγάδων παρασκευάζουν οι γυναίκες σε ένα μικρό χωριό του νομού Ημαθίας, την Αγία Μαρίνα.
«Έσπασαν το κεφάλι τους» αναζητώντας τρόπους να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και να βελτιώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα και καθώς οι ιδέες για σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ήταν… χιλιοειπωμένες, αποφάσισαν να στήσουν έναν κοινωνικό συνεταιρισμό.
Οι γυναίκες της Αγίας Μαρίνας, με τη βοήθεια μιας Αθηναίας σεφ, ξεκίνησαν εδώ και περίπου έναν χρόνο τα «πειράματα» για την εύρεση νέων γαστριμαργικών επιλογών κι έπειτα από πολλές δοκιμές κατέληξαν σε μια γκουρμέ σάλτσα που φτιάχνεται από ροδάκινα και καυτερές πιπεριές – όλα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Την ξεχωριστή αυτή σε γεύση σάλτσα σχεδιάζουν να την προωθήσουν σε όλη την αγορά.
«Η σεφ, μαζί με τις γυναίκες του χωριού, πειραματίζονται σε μια σάλτσα γκουρμέ, μείγμα των τοπικών προϊόντων. Τοποθετείται σε μικρή συσκευασία και στόχος είναι να κλειδώσει ως δική τους συνταγή και στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.
Η σάλτσα, όπως και αρκετές ακόμη γκουρμέ γεύσεις, είναι σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο εκτιμάται πως μέχρι του χρόνου θα ξεκινήσει η παραγωγή.
Οι γυναίκες σχεδιάζουν να προωθήσουν – είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω καταστημάτων – τη σάλτσα αυτή και με τα χρήματα που θα κερδίζουν, θα έχουν ένα εισόδημα για να στηρίξουν την οικογένειά τους σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Το πλεόνασμα των χρημάτων θα το μετατρέπουν σε εργατικά χέρια, επομένως το όφελος θα είναι διπλό: και οι ίδιες θα έχουν εισόδημα και θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή.
Το παράδειγμά τους αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» και για άλλες άνεργες γυναίκες της Ημαθίας, καθώς στόχος είναι να αναπτυχούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επιλέξαμε να κάνουμε την αρχή της ενημέρωσης από έναν νομό, όπως είναι η Ημαθία, που παλαιότερα ήταν πρώτος σε ανάπτυξη και τώρα είναι δεύτερος από το τέλος με υψηλά ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί είναι μια διέξοδος και θα πρέπει να παλέψουμε όλοι για να βγει η κοινωνία από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Το Γραφείο Ισότητας της ΓΕΣΑΣΕ, σε συνεργασία με το δήμο Βέροιας, θα ενημερώσει γυναίκες της περιοχής, καθώς στο νομό Ημαθίας η ανεργία είναι – κυρίως – γένους θηλυκού και αγγίζει», σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 80%. Αύριο, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα χωριά Ριζώματα και Βεργίνα προκειμένου να εξηγήσουν οι αρμόδιοι στις γυναίκες της περιοχής πώς μπορούν να ενταχθούν στο χώρο εργασίας μέσα από αυτούς τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς.