Σαρωτικές αλλαγές στην τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, οι οποίες παραπέμπουν στις παλιές Δέσμες, περιλαμβάνει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.
Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών (κλασσικό, οικονομικό και θετικό).
Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε τέσσερα από 11 που διδάσκονται σήμερα.
Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας.
Αρχαία, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι πέντε για τον πρώτο κύκλο (κλασσικό) και έξι για τον δεύτερο και τον τρίτο.
Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (γενικής παιδείας κύκλων και επιλογής) είναι 33, δυο περισσότερες από τώρα.
Για τα μαθήματα επιλογής ολοκληρωμένη πρόταση δεν υπάρχει, ωστόσο προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής για κάθε κύκλο με κοινή την Ξένη Γλώσσα
Για τον 1ο κύκλο: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ξένη Γλώσσα
Για τον 2ο κύκλο: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό, Ξένη Γλώσσα
Για τον 3ο κύκλο: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα
Τι θα γίνει με τη Β’ Λυκείου
Η Β’ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας με παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.
Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας.
Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.
Το επαγγελματικό Λύκειο
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Γερμανία έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για απόφοιτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια, με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να μπουν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης όπως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Οι Γερμανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν προτείνει στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και να πληρώνουν τα έξοδα διαμονής σε νέους από την Ελλάδα ώστε να κάνουν την πρακτική τους σε γερμανικές επιχειρήσεις.