Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τις επείγουσες ανάγκες κατοίκων και επιχειρηματιών στη Χαλκιδική.
«Έχουν έρθει σε γνώση μας περιστατικά κερδοσκοπίας και είναι λυπηρό να εκμεταλλεύονται κάποιοι την ανάγκη των επαγγελματιών» δηλώνει η δασάρχης Κασσάνδρας Μαργαρίτα Μπαχαντουριάν, περίπου μία εβδομάδα μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Επιτήδειοι φαίνεται πως επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η φονική υπερκαταιγίδα στη Χαλκιδική.
Σε δήμους , δασαρχεία και άλλες υπηρεσίες φτάνουν τις τελευταίες ηµέρες καταγγελίες από πληγέντες για κρούσματα εκµετάλλευσής τους από συνεργεία αποκατάστασης και εταιρείες υλοτόμων- εµπόρων ξυλείας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το εύρος τιµής για την ίδια εργασία μπορεί να διαφέρει έως και 2.000%!.
Αυτά που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και έχουν πλακώσει σπίτια, κεραμοσκεπές, αποθήκες και κήπους πρέπει να τεµαχιστούν και να απομακρυνθούν με ευθύνη και έξοδα των ιδιοκτητών. Εκτός από τους δασικούς συνεταιρισμούς, στην περιοχή δραστηριοποιούνται συνεργεία υλοτόµων – εµπόρων ξυλείας.
Ορισμένοι φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Υπεύθυνος μονάδας µε ενοικιαζόμενα δωµάτια στην περιοχή πήρε τέσσερις προσφορές από ισάριθμα συνεργεία υλοτόμων και συνεταιρισμών για τον τεµαχισµό τεσσάρων δέντρων από την αυλή του. Το εύρος της τιµής ήταν εντυπωσιακό, καθώς ξεκινούσε από 150 και έφτανε έως τα 3.000 ευρώ!
Ιδιοκτήτης συνεργείου επισκέφθηκε σπίτι για την εκτίμηση ζημιάς, αλλά όπως φαίνεται και την εκτίμηση του… πορτοφολιού των ιδιοκτητών και της ανάγκης στην οποία βρίσκονταν. Πρότεινε μια αρχική τιµή 650 ευρώ, χαµηλότερη από τα 1.000 ευρώ που είχε προσφέρει ο προηγούμενος, προκειμένου να κατοχυρώσει τη δουλειά, και έδωσε τα χέρια με τον υπεύθυνο της μονάδας που «καιγόταν» να αποκαταστήσει τη ζημιά. Την επόμενη μέρα έφτασαν οι εργάτες, αλλά λίγο πριν πάρουν μπροστά τα αλυσοπρίονα, χωρίς να είναι ο ίδιος παρών, «ανακάλυψαν» μια απρόσµενη δυσκολία που δεν είχε υπολογιστεί την προηγούμενη μέρα. Ο υπεύθυνος τού τηλεφώνησε και του είπε πως με μεγάλη του… λύπη έπρεπε να έρθει ένα επιπλέον μηχάνημα, που θα εκτόξευε το κόστος πάνω από την προσφορά του πρώτο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και με την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και κεραµοσκεπές, από τα συνεργεία οικοδόμων που έχουν συσταθεί στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου των ∆ήµων Προποντίδας και Κασσάνδρας. Στη Νέα Ποτίδαια, ένα συνεργείο έδωσε αρχική προσφορά 60 ευρώ/τ.µ. για την αποκατάσταση κεραµοσκεπής σε μεζονέτα.
Όταν είδε πως είχαν χτυπηθεί και όλες οι γειτονικές, σε ένα συγκρότημα 20 µεζονετών, έριξε την προσφορά στο 1/3 και έκανε τη δουλειά µε 20 ευρώ/τ.µ., προσδοκώντας να συνεχίσει και µε τις άλλες.
- Ολόκληρο το δημοσίευμα στο Έθνος που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα