Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρωτοφανή κακοκαιρία στη Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, τραυμάτισε πάνω από 120 και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, δίνουν οι υπηρεσίες του κράτους.
Συνεργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΙΓΜΕ βρίσκονται στην περιοχή όπου πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους και παρεμβάσεις, ενώ σήμερα Παρασκευή αναμένεται στη Χαλκιδική κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
Αποκατάσταση ζημιών, περίθαλψη πληγέντων
Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Ακόμα, δρομολογήθηκε για σήμερα η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές
Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών.
Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές της
Ένας 62χρονος ψαράς που αγνοείτο από χθες έγινε το έβδομο θύμα της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η σορός του εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η σορός περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.
Σημειώνεται ότι τα ίχνη του αλιέα είχαν χαθεί στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχονται ήδη στους επτά. Θανάσιμα τραυματίστηκε μια 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία και ο γιος της.
Νεκροί βρέθηκαν και δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.
Άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.
Έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη
Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Λόγω της φονικής κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε από τα Νέα Μουδανιά ότι «έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη και περιμένουμε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ενέργειές τους για την αποκατάσταση του ρεύματος» προσθέτοντας ότι «με εντολή του Πρωθυπουργού έχει ήδη παρέμβει και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -και με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου – ώστε να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τους τρεις δήμους και την Περιφέρεια».
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε υποδομές και κατοικίες ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και ότι θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ενώ πρόσθεσε ότι και το ΥΠΕΣ θα δώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους τρεις δήμους που έχουν πληγεί».