Πιέσεις για νέες μειώσεις μισθών της τάξης του 10-12%, πέραν «των μειωμένων κατά 15% αποδοχών τους» που προβλέπει η προσφάτως υπογεγραμμένη κλαδική τους σύμβαση, με ισχύ ως το τέλος του χρόνου, υποστηρίζει ότι δέχονται εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Το σωματείο, με ανακοίνωση του, καταγγέλλει συγκεκριμένα ξενοδοχεία ότι επιδιώκουν νέες μειώσεις μισθών, επισείοντας τον κίνδυνο απολύσεων, ή και διακοπής λειτουργίας, παρά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης τον Ιούλιο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ενώ καταγγέλλει την πρακτική άλλων ξενοδόχων, που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους «από δύο έως οκτώ μήνες».
Υποστηρίζει επίσης ότι «το 90% των ξενοδόχων» δεν καταβάλει «παρανόμως το επίδομα ΔΕΘ» και ζητά την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, από το αρμόδιο υπουργείο, τις επιθεωρήσεις εργασίας και τις αρχές, να παρέμβουν.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκφράζουν επιφυλάξεις για την ακρίβεια «των κατά καιρούς καταγγελλομένων» του σωματείου και διευκρινίζουν ότι ορισμένα από τα ξενοδοχεία που καταγγέλλονται «δεν είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής», ώστε να δεσμεύονται με την τήρηση της κλαδικής σύμβασης.
Σημειώνουν ακόμη ότι «η συλλογική σύμβαση που προβλέπει το επίδομα ΔΕΘ έληξε τον Σεπτέμβριο του 2011».
«Θα εξετάσουμε τις καταγγελίες που έγιναν για απλήρωτη εργασία και για ότι είναι παράνομο. Να σημειώσω πάντως, ότι παρότι δεν είναι παράνομη η πρόσκληση μιας επιχείρηση προς τους εργαζόμενους για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, εάν γίνεται στο πλαίσιο των προβλεπομένων διατάξεων, η επιδίωξη μας είναι ο σεβασμός και η τήρηση της κλαδικής σύμβασης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.