Στους τομείς όπου θα μπορούσε να χτιστεί ένας ανοιχτός και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας με τον ΕΒΕΑ, τόσο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Αθήνα, όσο και σε μία συνολική ανταλλαγή απόψεων για τα κεντρικά ζητήματα του δήμου, αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τη διοικητική επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Όπως επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, η ύπαρξη ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου, «δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάντα θα υπάρχει κοινή προσέγγιση, ωστόσο δεν πρέπει να συζητάμε μόνο όταν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα, έτσι ώστε να κάνουμε περιορισμό της ζημιάς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Ηλιόπουλο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα.
Όπως επεσήμανε, τα προβλήματα αυτά δεν είναι απλά, ούτε βεβαίως μπορούν να λυθούν μονάχα με ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είναι όμως συγκεκριμένα και απαιτούν αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και με συνένωση δυνάμεων μεταξύ δήμου, επιχειρηματικών φορέων και πολιτείας» όπως είπε, διαβεβαιώνοντας ότι το ΕΒΕΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εικόνας της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη συνάντηση, στάθηκε στους συγκεκριμένους τομείς:
– Αυτονόητη λειτουργικότητα του δήμου: Όπως σημείωσε, αν ο δήμος δεν κάνει τη δουλειά του σε πέντε βασικά ζητήματα, δεν δυσκολεύει μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους ανθρώπους της πόλης που θέλουν να έχουν εμπορική-επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτή.
– Κοινή πρωτοβουλία για τη διαχείριση απορριμμάτων: Όπως επισήμανε ο υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης», ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θεσμικής συνεργασίας μπορεί να είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο δεδομένο κλείσιμο της Φυλής το 2020, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα που η Αθήνα θα έπρεπε να στέλνει για ταφή το 25% των απορριμμάτων της, στέλνει το 92%, ενώ ανακυκλώνει 5%, όταν θα έπρεπε να ανακυκλώνει 50%. «Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας διαφορετικής αντίληψης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σε όλο τον κόσμο είναι πόρος και πεδίο κυκλικής οικονομίας, το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.
– Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας: Ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην πάγια θέση της «Ανοιχτής Πόλης» για αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δήμου ως κατοικίες, αλλά και για εμπορική δραστηριότητα (μεικτές χρήσεις).
– Βραχυχρόνια μίσθωση με όρους: Η απουσία ορίων και πλαισίου στη βραχυχρόνια μίσθωση έχει αρνητική επίπτωση στη ζωή της πόλης. Τόσο ως προς το δικαίωμα στην κατοικία, αλλά και απέναντι στον τουριστικό κλάδο με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού.
– Χώροι εποπτευόμενης χρήσης: Το παράδειγμα της κατασταλτικής προσέγγισης απέναντι στην ουσιοεξάρτηση τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται πως δεν λειτουργεί. Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης χώρων εποπτευόμενης χρήσης, με ταυτόχρονη πρόληψη αλλά και πολιτική επανένταξης.
– Εφαρμογή των νόμων για το παρεμπόριο: Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται» για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, ενώ αναφέρθηκε στην εμπειρία του από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σχετικά με τη λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια ενός ελεγκτικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους εξής τομείς:
– Αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης: Τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα. «Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, πρέπει να τελειώσει» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
– Καταπολέμηση του παραεμπορίου: Το ΕΒΕΑ, διεκδικεί επί σειρά ετών σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων.
– Πρωτοβουλίες τόνωσης της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων.
– Επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
– Τουρισμός – επενδύσεις: Αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου: πεζοδρόμηση και περιπατητική διασύνδεση οδών, μνημείων, μουσείων, χώρων πολιτισμού. Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, αναπλάσεις και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας, ως city break προορισμού. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση στις περισσότερο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
– Δημοτικά Τέλη: Το ύψος των δημοτικών τελών θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δήμοι αναζητούν απεγνωσμένα πηγές εσόδων, όμως και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της υψηλής φορολόγησης, της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό».
Επιπλέον, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το επιμελητήριο, τα τελευταία χρόνια επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Έχει ανακαινίσει και διαμορφώσει το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής, ώστε να λειτουργεί ως ευρύτερος πόλος για την ανάδειξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
«Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, θέλουμε η Αθήνα να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με την τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.