«Ρολά» έχει κατεβάσει η πρώτη μονάδα παραγωγής πούρων στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Ελασσόνα, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και των δυσκολιών στην απόκτηση άδειας εξαγωγών. Πρόκειται για τα πούρα Domenico που παράγονται από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Η Ποταμιά», ο οποίος έχει σταματήσει την παραγωγή εδώ και ενάμιση χρόνο.
«Διαπιστώσαμε ότι μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή θα προχωρούσαμε σε εξαγωγές ή θα κλείναμε. Επειδή, όμως, δεν είχαμε άδεια εξαγωγών, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από το υπουργείο οικονομικών, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Τσούτσος, διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού παραγωγών πούρων «Η Ποταμιά», με έδρα το Δομένικο, όπου και γίνεται η επεξεργασία και κατασκευή των πούρων και των cigarillos (σιγαρίλος).
Σύμφωνα με τον κ.Τσούτσο, η επαναλειτουργία της επιχείρησης «σκοντάφτει» και στην εγγύηση 300.000 ευρώ υπέρ δημοσίου που απαιτείται να κατατεθεί αφού το ποσό είναι αδύνατον να βρεθεί.
«Η επιχείρησή μας δεν ήταν ούτε ζημιογόνα αλλά ούτε και κερδοφόρα γιατί βάζαμε πολύ προσωπική εργασία. Μετά, όμως, την οικονομική κρίση και την υψηλή φορολογία, το δίλημμα για μας ήταν ή εξαγωγές ή κατεβάζουμε “ρολά”» εξηγεί ο κ. Τζούτσος διευκρινίζοντας ότι στην παραγωγή πούρων και cigarillos απασχολούνταν 35 άτομα.
Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004, και από τότε παρήγαγε ετησίως 25.000 χειροποίητα πούρα και 200.000 pouritos και cigarillos.
Στον αντίποδα βρίσκεται μια άλλη μονάδα παραγωγής πούρων, στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας. Εκεί, η οικογένεια Κωνσταντινίδη έχει ξεκινήσει την παραγωγή πούρων από τον περασμένο Μάιο.
«Έχουμε δημιουργήσει μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, από τον σπόρο του καπνού μέχρι το τελικό προϊόν και εδώ και λίγους μήνες διαθέτουμε στην αγορά τα προϊόντα μας» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης.
Όπως εξηγεί, ύστερα από δύο γενιές παράδοσης στην παραγωγή φύλλων καπνού, η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην επεξεργασία τους, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο τελικό προϊόν.
«Η οικοτεχνία μας στήθηκε με δικά μας κεφάλαια, μεταποιώντας το προϊόν βιολογικά, χωρίς την προσθήκη χημικών παραγόντων και έχοντας υιοθετήσει τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής στην παραγωγή» τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Με μεταπτυχιακό στην αγροτική οικονομία, ο κ. Κωνσταντινίδης, στηρίχθηκε στην πεποίθησή του ότι η ευρωπαϊκή αγορά θέλει πλέον «καθαρά» προϊόντα σε σχετικά χαμηλές τιμές, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτή την τακτική δεν φοβάται την οικονομική κρίση.
«Πουλάμε 6 ευρώ το πούρο όταν το αντίστοιχο, ποιοτικά, κουβανέζικο, κάνει 13-14 ευρώ» λέει εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία του να προχωρήσει και σε εξαγωγές, θέμα όμως που και σε αυτήν την περίπτωση κολλάει στη σχετική άδεια.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η μικρή οικοτεχνία, μέσα από φυσικές διαδικασίες ωρίμανσης των φύλλων δημιουργεί πούρα της κατηγορίας Premium, με δυνατότητα παραγωγής 30.000 τεμαχίων ετησίως.