Το μνημόνιο της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» (ΑΖΚ) υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην ΑΖΚ, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΤΕΙΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, την Τεχνόπολη, τη θερμοκοιτίδα i4G, τη θερμοκοιτίδα Thermi και την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου και χαρακτηρίστηκε ως «νέα αφετηρία στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» με φορείς έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρό της, Ε. Ιακώβου και εκπροσώπους των εννέα φορέων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι συνέργειες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος και τόνισε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο που να θέτει μετρήσιμους στόχους, στο πλαίσιο που θέτει το μνημόνιο συνεργασίας για την καινοτομία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης και της ΑΖΚ, προκειμένου να προωθηθεί, όπως είπε, η κινητικότητα εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού και από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.