Παραγγελία προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αλέξανδρο Τζεφεράκο, απηύθυνε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ζητώντας να ασκήσει αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου για τη διερευνώμενη υπόθεση.
Σύμφωνα με το έγγραφο του προέδρου της επιτροπής, Σήφη Βαλυράκη, ζητείται από τον πρόεδρο του ΝΣΚ να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες προς αποκατάσταση κάθε ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα καθώς και αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα έχουν χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα, που συνίσταται στην καταβολή των μιζών (8% για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, 2% για τα πολιτικά πρόσωπα).
Εκτός αυτών στη ζημία περιλαμβάνονται «και αυτά που δεν πήραμε και αυτά που ήταν άχρηστα, αλλά τα πήραμε για το μπαξίσι», είπε ο κ. Βαλυράκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τροπή και επιτυχία της επιτροπής τη συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens ως «διεθνές οργανωμένο έγκλημα με σκοπό την εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου».
Ο χαρακτηρισμός αυτός, σημείωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής σχετίζεται με την παραγραφή, ενώ αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι ποινές -μεγαλύτερες της δεκαετούς κάθειρξης- για το αδίκημα της απάτης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ο κ. Βαλυράκης επετέθη λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά στην απελθούσα κυβέρνηση και στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης: «Υπήρχε μια πολυετής και πολυεπίπεδη οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Όταν ξεκίνησε η δικαστική έρευνα υπήρχαν από την έρευνα της Δικαιοσύνης και στη διάθεσή της για αποστολή στη Βουλή μη παραγεγραμμένα αδικήματα».
Επέμεινε ότι η συγκάλυψη προήλθε και από την εκτελεστική εξουσία, αναφέροντας το γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης, από τον Οργανισμό για να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.
«Θα έπρεπε ο κ. Βουρλούμης να έχει απομακρυνθεί και για λόγους δεοντολογίας, πέραν των λόγων ουσίας. Να μπει μια νέα διοίκηση, η οποία θα συνεργαζόταν και θα συνέπλεε με την Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό δεν έγινε. Όπως δεν έγινε και με την Αρχή Καταπολέμησης των Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, Αρχή η οποία έγινε Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, για να συγκαλύψει».
Ο πρόεδρος της εξεταστικής χαρακτήρισε ξεχωριστό ποινικό και αστικό κεφάλαιο τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, ύστερα από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Παντελεήμονα Καρακώστα και από τα οποία προκύπτει χειραγώγηση στελεχών της Price Waterhouse & Coopers όταν διενεργούσαν κοστολογικούς ελέγχους από το 2000- 2003 στον ΟΤΕ.
«Αν είχαμε σύμμαχο στον ΟΤΕ θα είχαν αποκαλυφθεί οι αποκλίσεις και θα είχαν διορθωθεί. Αλλά η απάτη δε μπορεί να γίνει χωρίς σύμπραξη», σχολίασε ο κ. Βαλυράκης.
Επ’ αυτού ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, ζήτησε να κατατεθούν οι συνθέσεις των Επιτροπών και οι σύμβουλοι για τις εκτελεστές συμφωνίες του ΟΤΕ που προκύπτει από τις καταθέσεις Καρακώστα αλλά και από τα κατασχεθέντα έγγραφα, ότι πληρωνόντουσαν με μαύρα χρήματα σύμβουλοι και υπάλληλοι των εταιρειών προκειμένου να αλλοιώνουν τα στοιχεία προκαλώντας τεράστια ζημιά στον ΟΤΕ.
Σήμερα εξετάσθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο Γεώργιος Πλάκας, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, πρώην γενικός διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Ο μάρτυρας παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος επέλεξε ως εταιρείες συμβούλων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων τις εταιρείες Borders, Metrotech και Armor αντί του ποσού αμοιβής των 10 εκατ. ευρώ, η δε εισήγησή του είχε εγκριθεί από τον Αθήνα 2004 υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια, όταν από τα στοιχεία της δικογραφίας που έφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Κων. Τζαβάρας, προέκυπτε από έγγραφο του Διευθυντή Οικονομικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της 14/5/2004 ότι οι απαιτήσεις των τριών εταιρειών είναι 24 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκφραστεί από μέλη της επιτροπής η υπόνοια ότι από τα χρήματα αυτά δόθηκαν οι μίζες των 10 εκατ. που ανέφερε ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ στην κατάθεσή του ότι πληρώθηκαν για το C4I.
Ο νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ Ανδρέας Ζαχόπουλος, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, υποστήριξε απολύτως τις θέσεις του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή στη διαμάχη του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, για το θέμα της μη κήρυξης ως εκπτώτου το 2003 κοινοπραξίας κατασκευάστριας τροχαίου υλικού για τον ΟΣΕ.
Για αύριο εκτός του κ. Σανιδά έχει κληθεί να καταθέσει και η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Παντελεήμονα Καρακώστα, Ουρανία Ζυγογιάννη ενώ για την άλλη εβδομάδα εκτός της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του Θεόδωρου Τσουκάτου και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, θα καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσουν όσοι έχουν περιληφθεί στη λίστα του εισαγγελέα κ. Γκρόζου, ότι ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδέκτες χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της εξεταστικής επιβεβαίωσε ότι το εξεταστικό έργο της επιτροπής ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και αρχίζει το έργο σύνταξης των πορισμάτων. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι στο Μόναχο της αντιπροσωπείας της εξεταστικής προκειμένου να εξετάσει τόσο τη σημερινή διοίκηση της Siemens όσο και τους μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ, Κουτσενρόϊτερ και Χριστοφοράκο.