Δημοσκοπήσεις, σφυγμομετρήσεις ή αλλιώς γκάλοπ. Οι στατιστικές μέθοδοι μέτρησης και αποτίμησης της κοινής γνώμης βρίσκονται στο προσκήνιο τις ημέρες των εκλογών αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί σχετικά με την εγκυρότητά τους και συχνά έχουν επικριθεί για λανθασμένα αποτελέσματα. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η λέξη γκάλοπ προέρχεται από ένα στατιστικολόγο, τον αμερικανό George Gallup, θεμελιωτή των δημοσκοπήσεων γκάλοπ;
Ο Gallup γεννήθηκε το 1901 και στα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Iowa και μέχρι το 1931 διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Drake. Το ’35 ιδρύει τη δική του εταιρεία δημοσκοπήσεων, με την ονομασία «American Institute of Public Opinion».
Ένα μόλις χρόνο αργότερα έρχεται η αναγνώριση καθώς καταφέρνει να προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα από μόλις 5.000 ερωτώμενους, η εταιρεία προβλέπει την επικράτηση του Ρούσβελτ έναντι του Λάντον, κάτι που μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του έγκυρου περιοδικού Literary Digest που ρωτώντας πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους δίνει διαφορετική εκτίμηση.
Ωστόσο, έπειτα από 12 χρόνια έρχεται η στιγμή της «ατίμωσης» για τον Gallup. Δίνει πρόβλεψη για ήττα του Τρούμαν από τον Dewey και μάλιστα με διαφορά μεταξύ 5 με 15 ποσοστιαίων μονάδων. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη. Ο ίδιος απέδωσε τη λανθασμένη εκτίμηση στο γεγονός ότι η δειγματοληψία έγινε τρεις εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών.
Το 1947, ο George Gallup ιδρύει τη διεθνή οργάνωση δημοσκοπήσεων Gallup International Association.
Έφυγε από τη ζωή το 1984 εξαιτίας καρδιακής προσβολής.