«Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχονται οι Έλληνες ξενοδόχοι και εκείνοι που εξαρτώνται από τον τουρισμό, τους Γερμανούς επισκέπτες», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της εταιρείας TUI για τις διακοπές στην Ελλάδα, Μάρκους Μπρουχμίλερ σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γερμανούς τουρίστες για την ασφάλεια των ήδη προγραμματισμένων διακοπών τους, ακόμα και σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine», το στέλεχος της TUI αναφέρει: «Στις τουριστικές περιοχές δεν καταλαβαίνει κανείς καθόλου ότι υπάρχουν περιφρονητικά σχόλια και προκαταλήψεις κατά των Γερμανών. Από τους επιτόπιους συνεργάτες μας γνωρίζουμε ότι οι ξενοδόχοι και όλοι όσοι εξαρτώνται στη χώρα από τον τουρισμό, υποδέχονται τους Γερμανούς με ανοιχτές αγκάλες. Ούτως ή άλλως, ο τουρισμός συμβάλλει, σε ποσοστό περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ». Προσθέτει δε ότι στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς δεν υπάρχει θέμα διαδηλώσεων.
Ο κ. Μπρουχμίλερ διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρήσει το πρόσεχες διάστημα από την Ευρωζώνη, τα τουριστικά πακέτα που έχουν ήδη πωληθεί είναι απολύτως ασφαλή, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και οι επιπλέον παροχές, όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση. Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα αποτελεί φέτος ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για διακοπές, καθώς, όπως λέει, έχει βελτιωθεί η σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 10%. Η TUI, προσθέτει, προσπαθεί από την αρχή του έτους να στηρίξει την ελληνική τουριστική αγορά, με διαφημιστικές εκστρατείες, αλλά και με την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών της στα ελληνικά νησιά.
Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός ακόμη και χωρίς το ευρώ.
Επιπλέον, όπως λέει, «ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα είχε ίσως ως συνέπεια μια υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, με συνέπεια τα τρόφιμα, τα ποτά και η είσοδος σε αξιοθέατα να γίνουν ακόμη φθηνότερα», αλλά θα έπρεπε, μεσοπρόθεσμα, να γίνουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες ξενοδόχους. «Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι το ευρώ, ακόμα και μετά την επανακαθιέρωση της δραχμής, θα παρέμενε ως βάση της τουριστικής συνεργασίας, προκειμένου να αποκλειστούν συναλλαγματικά ρίσκα. Σχετικά παραδείγματα αποτελούν η Αίγυπτος και η Τουρκία, όπου οι ετήσιες προκαταβολές προς τους ξενοδόχους και οι πληρωμές των καταλυμάτων κανονίζονται και σε ευρώ», δηλώνει.