«Είναι νόμιμη, αξιοκρατική και ηθική η τελική επιλογή ως Εσωτερικού Ελεγκτή υποψηφίας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ για να ελέγξει διοίκηση διορισμένη σε αυτή τη θέση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν μάλιστα δεν έχει τα τυπικά προσόντα για αυτή τη θέση;», αυτό τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σε Ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, με θέμα τη διενέργεια διαγωνισμού εξπρές 36 ωρών από το Νοσοκομείο του Βόλου για το διορισμό, ως Εσωτερικού Ελεγκτή υποψήφιας Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το δίκτυο magnesianews.gr, όπως αναλυτικά αναφέρει ο κ. Νάκος στην ερώτησή του, με το νόμο 4025/2011, προβλέφθηκε η δυνατότητα διορισμού στα δημόσια νοσοκομεία, Εσωτερικού Ελεγκτή, με σκοπό να παρακολουθεί τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.
Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Ελληνικού νόμου είναι, ότι αντί η ανάθεση αυτών των δραστηριοτήτων να γίνεται σε ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να υπάρξει αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, προβλέπεται η επιλογή και η τοποθέτηση του εσωτερικού ελεγκτή, ως μέλους επιτροπής έλεγχου του νοσοκομείου, μαζί δηλαδή με αυτούς που «υποτίθεται» ότι πρόκειται να ελέγξει, όπως Διοικητή, Υποδιοικητή κλπ.
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρει το παράδειγμα του Νοσοκομείου του Βόλου για να τονίσει τις απορίες που δημιουργούνται για την αποδοτικότητα του θεσμού, όπως νομοθετήθηκε στην Ελλάδα και τις μεθοδεύσεις, που ακολουθούνται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την επιλογή εσωτερικών ελεγκτών.
Συγκεκριμένα, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γα την ανάθεση «Υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η οποία πρωτοκολλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και διατέθηκε προθεσμία στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν αιτήσεις μόλις 36 ώρες!!
Με το κλείσιμο των προσφορών, τριμελής επιτροπή διαγωνισμού ανέλαβε να αξιολογήσει τις τεχνικές προσφορές, αξιολόγηση που διήρκεσε μόλις τρεις ημέρες, καθώς στις 5 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου επικύρωσε την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του διαγωνισμού.
Ο κ. Νάκος υπογραμμίζει στην Ερώτησή του, ότι σύμφωνα λοιπόν, με τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού εξπρές, τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου ανέλαβε η οικονομολόγος κα. Αικατερίνη Λιακοπούλου, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2009.
Μάλιστα, η επιλογή της κας. Λιακοπούλου έγινε, αν και δεν είναι καταγεγραμμένη στο επικαιροποημένο μητρώο εσωτερικών ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στοιχείο προαπαιτούμενο από το νόμο για την τελική επιλογή.
Επιπλέον, η ίδια υποψήφια έχει απορριφθεί για αντίστοιχή αίτησή της, από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει έγγραφο γνώσης διαχείρισης συστημάτων ποιότητας, που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε νόμιμης προσφοράς και γιατί διαθέτει εμπειρία και προϋπηρεσία σε χώρους παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά όχι στον απόλυτα απαιτούμενο βαθμό.
Κλείνοντας ο βουλευτής του νομού μας, θέτει όλα τα παραπάνω υπόψη του αρμόδιου Υπουργού και ζητά από τον ίδιο να ελέγξει, εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κατά τον διαγωνισμό του Νοσοκομείου Βόλου με σκοπό την επιλογή Εσωτερικού Ελεγκτή καθώς και εάν αξιολογεί την τελική επιλογή ως νόμιμη και αξιοκρατική.