Στο κέντρο του νομού Φωκίδας, ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου δημιουργήθηκε με σκοπό την ύδρευση της Αθήνας και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της σε νερό. Το φράγμα στον ποταμό Μόρνο κατασκευάστηκε το 1979 και η συνολική επιφάνεια της λίμνης καλύπτει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Με φόντο το καταπράσινο τοπίο της Ρούμελης, ψηλά βουνά και πλούσια πανίδα, η λίμνη του Μόρνου κρύβει στα σπλάχνα της κι ένα «θύμα»: Το χωριό Κάλλιο, που χρειάστηκε να εκκενωθεί και να μεταφερθεί σε άλλη θέση, πιο ψηλά από τις όχθες της λίμνης, καθώς το παλιό χωριό βυθίστηκε κάτω από το νερό. Όταν όμως η στάθμη της λίμνης πέφτει, σπίτια και ερείπια από το παλιό χωριό αναδύονται μέσα από το νερό, δημιουργώντας εντελώς αλλόκοσμες εικόνες.
Η λίμνη συγκεντρώνει νερό από τον Μόρνο αλλά και παραποτάμους του καθώς και από τη λίμνη του Εύηνου, μέσω σήραγγας που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό. Ως ξεχωριστό οικοσύστημα, δε, προστατεύεται ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.