Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εφοριακοί κατά του τρόπου επιλογής των ελεγκτών βεβαίωσης ενώ ως αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτηρίζει σε προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων, καθώς και 26 εφοριακοί υπάλληλοι, την από 14 Δεκεμβρίου 2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία αφορά την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την επιλογή ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους (εκτός ΣΔΟΕ).
Από τους 26 αυτούς εφοριακούς οι δέκα θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ οι υπόλοιποι είναι του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν μπορούν να επιλεγούν ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης όσοι συμπληρώνουν το όριο συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία, όσοι είναι στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όσοι έχουν τιμωρηθεί ή έχει ασκηθεί και εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική ή ποινική δίωξη.
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, όπως και η αρχή της ελεύθερης πρόσβασης με το να αποκλείονται από ελεγκτές βεβαίωσης όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη τριετία, καθώς και όσοι εφοριακοί -παρά την τεράστια εμπειρία που έχουν στην άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων- έχουν απολυτήριο ΔΕ.
Παράλληλα, παραβιάζονται οι ίδιες συνταγματικές αρχές (ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας) με το να προβλέπεται ως κώλυμα για την επιλογή ελεγκτών βεβαίωσης το γεγονός ότι σε βάρος τους εκκρεμούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζεται ποια αδικήματα είναι αυτά που αποκλείουν τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής.
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι αποκλείονται ακόμη και αυτοί σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ή για μη καταβολή διατροφής.