Παρέμβαση χαρακτήρισε αργά σήμερα το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να διαβιβάσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ερώτημα (όπως λέγεται) για την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Η απόφαση της διοίκησης του ΔΣΑ ελήφθη με πλειοψηφία. Δέκα τέσσερα μέλη ψήφισαν υπέρ, 7 κατά, ενώ 2 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απείχαν από την ψηφοφορία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε με την πλευρά της πλειοψηφίας, σε δήλωσή του καταδικάζει απερίφραστα «την αθέμιτη παρέμβαση του κ. Παπαϊωάννου, η οποία καταστρατηγεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Ειδικότερα, ο κ.Αδαμόπουλος επισημαίνει ότι η επίμαχη ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης είναι «ενδεικτική της πρόθεσης της εκτελεστικής εξουσίας να καθοδηγεί με κάθε τρόπο το χώρο της Δικαιοσύνης, καταστρατηγώντας τη συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της και επιφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα πλήγμα στους πολύπαθους δημοκρατικούς μας θεσμούς».
Εκδηλώνεται μάλιστα και εξωτερικεύεται, συνεχίζει ο κ. Αδαμόπουλος, «με τρόπο πρωτοφανή, που συνιστά στην ουσία υπαγόρευση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, καλώντας το να κάνει πράξη την υπουργική εντολή, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι με εντολές τέτοιου ύφους και περιεχομένου απαξιώνεται ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, πλήττεται το κύρος της και κλονίζεται η αξιοπιστία της, καθώς επιβεβαιώνεται απόλυτα πως το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι δυστυχώς διάτρητο, δεκτικό σε ανοίκειες και πρόδηλα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις».
Μάλιστα, ο κ. Αδαμόπουλος συνδέει την ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, με το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, να ζητήσει να διαβιβαστεί στην Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
ενέργεια αυτή του κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «καταρρακώνει το κύρος και του ίδιου του πολιτικού συστήματος καθώς το εμφανίζουν να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια κάθαρσης, κατά πλήρη διαστρέβλωση του – εκ του Συντάγματος – ρόλου του ως θεματοφύλακα των θεσμών».
Τέλος, ο κ. Αδαμόπουλος καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου, ιδίως δε τον υπουργό Δικαιοσύνης, να επιδείξουν οι ίδιοι «τη νηφαλιότητα, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους, αντί να την απαιτούν – υπό τη μορφή νουθεσιών και υπαγορεύσεων – από τη δικαστική εξουσία, όπως συνέβη με την επιστολή του κ. Παπαϊωάννου».