Διευκρινήσεις αναφορικά με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την παραλαβή πετρελαίου εσωτερικής καύσης για σκοπούς θέρμανσης από νομικά πρόσωπα παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως οι Μεγάλοι Τελικοί Καταναλωτές του ν.3054/2002, οι οποίοι τελωνίζουν απευθείας πετρέλαιο κίνησης από τα διυλιστήρια και το οποίο χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές ή εμπορικές χρήσεις, δύνανται να χρησιμοποιούν μέρος αυτού και για σκοπούς θέρμανσης, χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο πολλές επιχειρήσεις που εμπορεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. κατά την παράδοση του πετρελαίου προς τον διαχειριστή (ιδιώτη ή εταιρεία
διαχείρισης) κτιρίων έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων που τους παρέχονται, οι οποίες αφορούν κυρίως στην ταυτοποίηση των στοιχείων των ενοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει πως ο διαχειριστής της πολυκατοικίας οφείλει να γνωρίζει τα πρόσωπα που κατοικούν στο κτίριο τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει προκειμένου να παραγγέλνει το σωστό τύπο πετρελαίου. Σε περίπτωση δε, που υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, το πρόσωπο που έχει οριστεί ως συνδιαχειριστής επικουρεί τον επαγγελματία διαχειριστή στην παραγγελία του πετρελαίου.

Για την εκ των υστέρων διαπίστωση της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου αυτού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζονται συνδυαστικά πέραν των στοιχείων του προσώπου που παρήγγειλε το πετρέλαιο και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου στο οποίο παραδίδεται το πετρέλαιο, η ακριβής διεύθυνση αυτού και τα λοιπά στοιχεία που αναγράφονται στα σχετικά παραστατικά.

Για την παράδοση πετρελαίου για σκοπούς θέρμανσης σε κτίριο που υπάρχουν κενά διαμερίσματα και στο οποίο στεγάζονται και νομικά πρόσωπα η εγκύκλιος διευκρινίζει πως σε περίπτωση που τα κενά διαμερίσματα είναι και αυτά ιδιοκτησίας νομικών προσώπων, ευνόητο είναι ότι θα παραλαμβάνεται πετρέλαιο κίνησης για την θέρμανση του κτιρίου.

Σε περίπτωση ωστόσο που τα κενά διαμερίσματα ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, εκτός από τα ως άνω νομικά πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με μέρος της δαπάνης που αφορά στο κόστος της θέρμανσης τότε θα παραλαμβάνεται πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος, για την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης σε νομικό πρόσωπο που όφειλε να παραλάβει πετρέλαιο κίνησης η εγκύκλιος αναφέρει πως στην περίπτωση αυτή και εφόσον το νομικό πρόσωπο παρουσιαστεί αυτοβούλως στην αρμόδια αρχή, η οποία αφού εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και τα ήδη συλλεχθέντα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και διαπιστώσει ότι η εν λόγω παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης έγινε εκ παραδρομής, θα προβαίνει στην είσπραξη της διαφοράς των φορολογικών επιβαρύνσεων μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Η παραπάνω διαχείριση των συγκεκριμένων υποθέσεων θα αφορά τις περιπτώσεις που έχουν τελεσθεί μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Στις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν αυτής της ημερομηνίας και δεν εφαρμόζεται η νόμιμη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου κίνησης για σκοπούς θέρμανσης από νομικά πρόσωπα που στεγάζονται σε ανεξάρτητα κτίρια θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.2960/2001, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί λαθρεμπορίας.