Το ατμοκίνητο ελαιοτριβείο της οικογένειας Αλεπουδέλη- το πραγματικό επώνυμο του Οδυσσέα Ελύτη- στον Παπάδο της Γέρας Λέσβου, γνωστό πια ως «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά», έδωσε το όνομά του σε ένα ξεχωριστό προϊόν λαδιού, που παραπέμπει τόσο στην ιστορία του όσο και στην ελαιοκομική παράδοση του νησιού.
Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται στη Λέσβο από την οικογένεια Πρωτούλη και πλέον διανέμεται τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό από την εταιρεία τροφίμων Gaia A.E. ενώ φέρει τη σφραγίδα της ποιότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία διαχειρίζεται το «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά». Στόχος είναι, η πώληση του ελαιολάδου να αποφέρει σημαντικό έσοδο απαραίτητο για τη λειτουργία και το κόστος των εκδηλώσεων του Ελαιοτριβείου – Μουσείου.
Το Ελαιοτριβείο Βρανά, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη (πατέρα της μητέρας του ποιητή), σώθηκε από τη φθορά του χρόνου χάρη στη φροντίδα της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», που ιδρύθηκε το 1997 από προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Η εταιρεία αναστήλωσε το υπό κατάρρευση ελαιοτριβείο καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο ως ένα πρότυπο θεματικό μουσείο και ταυτόχρονα και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το τυποποιημένο λάδι με την επωνυμία «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά» παρουσιάστηκε σε εξειδικευμένους στη γαστρονομία εκπροσώπους του ελληνικού αλλά και του διεθνούς Τύπου.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, με την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» αλλά και μέλη της οικογένειας Πρωτούλη, που παράγει το τυποποιούμενο ελαιόλαδο.