Τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις πρώτες και βασικές δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να εισέλθουν στο χώρο του πρωτογενούς τομέα ή ακόμη να πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει «καλλιεργώ» και να διαπιστώσουν αν ο κλάδος αποτελεί τη δική τους επαγγελματική διέξοδο, δίνει σε άνεργους, ηλικίας 18-35 ετών, η Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής, Δημήτριος Κωβαίος, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το πανεπιστημιακό ίδρυμα να έρθει «πιο κοντά στην κοινωνία». Βέβαια, όπως ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει, η διοργάνωση του εγχειρήματος είναι και αποτέλεσμα της αναγνώρισης των αναγκών της εποχής «με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας να στρέφουν ολοένα και πιο έντονα τους νέους ιδίως, στον πρωτογενή τομέα, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια».
Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Γεωπονίας, οι βάσεις ανέβηκαν κατά 4.000 μόρια, γεγονός που όπως τόνισε, «συνάδει στο ότι οι νέοι βλέπουν καθαρά ότι η εξειδίκευσή τους σε θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μια διαδικασία που το πιο πιθανόν είναι να τους εξασφαλίσει μια δουλειά».
«Ας μην ξεχνάμε, όπως τονίζεται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, ότι πρωτογενής τομέα και τουρισμός, αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Με καινοτόμες ιδέες και μεθόδους και χωρίς να απαιτείται μεγάλη έκταση, μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση για την οικογένειά του», είπε χαρακτηριστικά.