«Μας απασχολεί το μάθημα των παιδιών μας. Αν ο κ. Φίλης πειθαρχήσει στο θέμα αυτό – που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού- εμείς δεν έχουμε θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω το συμφέρον της εκκλησίας και το μάθημα των θρησκευτικών είναι με την καλή έννοια συμφέρον της εκκλησίας» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εκπομπή «Ιστορίες» του «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε αντίθετοι στο να διδάσκονται και οι άλλες θρησκείες. Είμαστε αντίθετοι στο να πάψει να διδάσκεται η δική μας θρησκεία».
Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, την επόμενη της συνάντησης που είχε με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας πως εκείνο το βράδυ: «Ο Καμμένος μου είχε πει πως αν δεν συμφωνήσω είναι διατεθειμένος να ρίξει την κυβέρνηση. Μου είπε συγκινημένος πως δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ αν δεν βρούμε μια λύση».
Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε ταλιμπαν μέσα στην εκκλησία. Έχουμε ανθρώπους που θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντα της. Είναι θέμα χαρακτήρα το αν ακούγονται περισσότερο. Δεν μπορώ να τους περιορίσω στο να μιλάνε. Δεν μπορούμε να φιμώσουμε κανέναν. Μπορούμε να του δώσουμε αδερφικές συμβουλές» και συμπλήρωσε: «Μαζί μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε με τον Αμβρόσιο. Δεν είναι λάθος αυτά που λέει. Ο τρόπος που τα λέει είναι λάθος. Δεν είναι τρόπος αυτός για έναν ποιμένα».
Επιπλέον, σε ότι αφορά τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει στο λεξικό της εκκλησίας η λέξη χωρισμός. Από τι να χωρίσω; Από το παιδί μου; Το κράτος είναι οι πολίτες. Η εκκλησία γεννάει τους πολίτες. Υπάρχει μια μητρική σχέση. Ποιος θα μας χωρίσει; Αν ο διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας είναι τυπικός και διοικητικός εμένα δεν με απασχολεί. Για εμάς η κρατική σχέση δεν μας πειράζει να χωριστεί. Αν όμως μας πουν να διαχωριστούμε από τους πολίτες εκεί θα έχουμε αντίρρηση.
Αν θελήσουν να βγάλουν από το Σύνταγμα ότι η Ορθοδοξία είναι η επίσημη θρησκεία της χώρας, εκεί διαφωνώ» και συμπλήρωσε: «Αν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει και εμείς δεν θέλουμε μισθοδοσία. Το κράτος, για παράδειγμα, απαλλοτρίωσε από την εκκλησία το κτήμα που σήμερα υπάρχει η αμερικάνικη πρεσβεία και το 1957 το έκανε δώρο στη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Το ίδιο έχει γίνει και με το οικόπεδο που είχε η εκκλησία στην Κατεχάκη και σήμερα υπάρχει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εμείς πως θα τα διεκδικήσουμε αυτά πίσω; Μιλάμε για καταλήστευση. Εμείς είμαστε έτοιμοι αν θέλουν. Αλλά ας μας δώσουν πίσω αυτά που μας έχουν πάρει και μετά εμείς θα καταβάλουμε μόνοι μας τη μισθοδοσία των κληρικών».