Κατασχέσεις 37 τόνων, δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων και παραπομπή στην εισαγγελία 454 επιχειρήσεων για παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας περιλαμβάνει ο απολογισμός των ελέγχων του Α’ εξαμήνου του 2011 του ΕΦΕΤ.

Από τις 5.045 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στις 761 εντοπίστηκαν παραβάσεις που αφορούσαν ελλιπείς κανόνες υγιεινής, αλλά και απουσία άδειας, όπως και προβλήματα επισήμανσης πάνω στα προϊόντα.

Στα αρτοποιία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 25%

Στους χώρους μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%

Στις εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 13%

Στα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τις κεντρικές σγορές, κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 8%

Στους μεταφορείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3% .

Το 53% των παραβάσεων αφορούσαν μη τήρηση κανόνων υγιεινής, το 9% τη διάθεση μη ασφαλών προϊόντων, στο 6% τα προϊόντα δεν έφεραν τις κατάλληλες σημάνσεις και στο 4% υπήρχε μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

«Ο αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών μας θέλει σε συνεχή εγρήγορση. Οι διατροφικοί κίνδυνοι παραμονεύουν παντού και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό οι διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε ολόκληρη την Ελλάδα διενεργούν συνεχείς ελέγχους, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Άμεσα προωθούμε τη δημιουργία διατροφικού Τειρεσία που θα καταγράφονται το σύνολο των παραβάσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.