Σκοπός του Παγκρήτιου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας που ξεκινά το σεργιάνι του στην Κρήτη, είναι να αναδείξει την ενότητα της μουσικοχορευτικής και λαογραφικής παράδοσης της Κρήτης, μέσα από τις διαφορετικές πτυχές, που αυτή εμφανίζει σε κάθε γωνιά του νησιού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων Νίκο Βρέντζο, το ερχόμενο καλοκαίρι, ξεκινάει το ταξίδι του το φεστιβάλ με, πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Τόπος με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνυφασμένος με την άνθιση του Μινωϊκού πολιτισμού, γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων, του Ελ Γκρέκο, του Νίκου Καζαντζάκη, της Λιλής Ζωγράφου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Χρήστου Λεοντή, του Μανώλη Ρασούλη.
Θα ακολουθήσουν τα Χανιά του Ελευθέριου Βενιζέλου και της Σφακιανής και Κισσαμίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, το γραφικό Ρέθυμνο του Χορτάτση, του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, του Ψαραντώνη, του Βασίλη Σκουλά και πολλών άλλων αξιόλογων εκπροσώπων της Κρητικής μουσικής παράδοσης και τέλος η Καντάδα, οι μουσικές και οι χοροί, θα φτάσουν στον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, νομού που φέρει τη δική του ξεχωριστή μουσικοχορευτική και λαογραφική ταυτότητα.
«Ξεκινώντας το φιλόδοξο αυτό ταξίδι του για την ανάδειξη της πολυδιάστατης, αλλά ενιαίας και μοναδικής παράδοσης της Κρήτης, μιας παράδοσης για τη διατήρηση και την εξέλιξη της οποίας έχουν δοθεί, στο πέρασμα των χρόνων, αγώνες, ώστε αυτή ανόθευτη να κυριαρχεί ως σήμερα, ο νεοσύστατος, αλλά ήδη εδραιωθείς, θεσμός του Παγκρήτιου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, ευελπιστεί να έχει την αμέριστη υποστήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων του νησιού, της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και της εκκλησίας, για να μπορέσει χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο να επιτελέσει πληρέστερα το σκοπό του, την ανάδειξη της κρητικής μουσικοχορευτικής και λαογραφικής παράδοσης, αλλά να γίνει κι ο ίδιος αναπόσπαστο μέρος αυτής», επισημαίνει ο Νίκος Βρέντζος.
Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά δειλά, τον Αύγουστο του 2013, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στα Ανώγεια μέσα από τη συνάντηση χορευτών και καλλιτεχνών από κάθε γωνιά της Κρήτης. Σήμερα πια, έχει αναχθεί σε ετήσιο θεσμό και κατέχει εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μαζευτούν χρήματα που θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Κρήτης, προάγοντας έτσι μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό και τον Φιλανθρωπικό χαρακτήρα της προσπάθειας.