Από αύριο Παρασκευή, θα δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά, στην πύλη Ε-2, και κατά πάσα πιθανότητα την εποπτεία του θα έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Από το πρωί, δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εξετάζονται σε αυτοκινούμενα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του Παιδιού.
Σύμφωνα με μέλος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», περισσότερα από 400 μικρά παιδιά έχουν εξεταστεί από χθες έως σήμερα το μεσημέρι και πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν βρογχίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παιδιά με παθήσεις αλλά και τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλμψης, όπως σπασίματα ή επικίνδυνες ιώσεις, μεταφέρονται με ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχει επικοινωνία με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων.
Το πρωί, ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε καθαρισμό της Πέτρινης Αποθήκης του ΟΛΠ, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο κτίριο θα δοθεί εκ νέου για φιλοξενία. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε αυτό το κτίριο παραμένουν στον προαύλιο χώρο, κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Συνολικά, στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και έξω από την Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ, περισσότερα από 2.500 άτομα.
Το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά επιβιβάστηκαν. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.
Σημειώνεται, ότι πολλοί πρόσφυγες, από το πρωί, μεταβαίνουν στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά επιστρέφουν πάλι στο λιμάνι του Πειραιά.
Πάντως, ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ στην πύλη Ε-2 είναι ασφυκτικά γεμάτος, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μένουν σε σκηνές δίπλα από το κτίριο. «Καλύτερα να είχα μείνει στη χώρα μου» ανέφερε γυναίκα πρόσφυγας από τη Συρία σε εθελοντές γιατρούς.