Το μάθημα των θρησκευτικών, η εκκλησιαστική εκπαίδευση και οι δυνατότητες συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή. «Εξέφρασα το θαυμασμό μου για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος την δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος και ανέφερε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο συζήτησαν για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, ζητήματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και για την εμπέδωση της εθνικής συνείδησης μέσω του μαθήματος της ιστορίας. Μάλιστα, είπε πως προσβλέπει στη συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε πως αντάλλαξαν χρήσιμες απόψεις σε καυτά θέματα και υπογράμμισε ότι «όπως ξέρουμε κατά το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας πρέπει να είναι ομαλές, να είναι σχέσεις συνεργασίας για να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά». Επιπλέον, σημείωσε πως τους δόθηκε η ευκαιρία να ονομάσουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, διότι πάντοτε υπάρχουν. «Οι σχέσεις, Εκκλησίας και Πολιτείας μέσα στο πνεύμα συνεργασίας βρίσκουν λύσεις σωστές», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κ. Άντζελα Γκερέκου ήταν εκ των επισκεπτών σήμερα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να μιλήσει μαζί του για εθελοντικές δράσεις και κοινωνικές πρωτοβουλίες με θέμα το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους νέους και τις ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης και για καινούργια προγράμματα που θα λάβουν χώρα στην Κέρκυρα.
Ευχάριστη νότα στο πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου σήμερα αποτέλεσε η επίσκεψη 92 μαθητών και μαθητριών Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής για να πάρουν την ευχή του και να συζητήσουν μαζί του διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, οι σχέσεις της Εκκλησίας με τους νέους, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα. Μαθήτρια ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να σχολιάσει το μεταναστευτικό κίνημα και τη στάση της Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «κανόνας της Εκκλησίας είναι να σκέφτεται τους άλλους». Στην ερώτηση της μαθήτριας αν πρέπει κατά την άποψή του να δημιουργηθούν τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «είναι μεγάλο το βάρος, αλλά η Πολιτεία πρέπει να λάβει κάποια μέτρα. Αν είναι σωστό ή λάθος θα το κρίνει η ιστορία». Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε την ερώτηση τι κάνει η Εκκλησία, για να έρθει πιο κοντά στους νέους, για να απαντήσει πως «ο Χριστός είναι αγάπη και μας λέει να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας σεβόμενοι την ελευθερία του. Η Εκκλησία δεν θα έρθει να σε τραβήξει. Θα σου δείξει, όμως, ότι σε αγαπάει». Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μακαριώτατος απάντησε ότι «για την Εκκλησία η ένωση άνδρα και γυναίκας μέσα από το μυστήριο του γάμου είναι ιερή. Άλλες μορφές συμβίωσης δεν συνάδουν με τη διδασκαλία της. Φυσικά, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που λέει η καρδιά του. Η Εκκλησία σέβεται αυτήν την ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται ή εγκρίνει έναν τρόπο ζωής αντίθετο με την χριστιανική διδασκαλία. Πάντα, όμως, όποια επιλογή κι αν κάνουμε πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη αυτής». Τέλος, ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο και τα παρότρυνε να μελετούν, γιατί, όπως είπε, όπως ένα σπίτι χρειάζεται γερά θεμέλια, για να είναι σταθερό και να αντέχει, έτσι και εσείς, να φτιάξετε γερά θεμέλια για να αντέχετε στη ζωή σας. «Μπορεί να μην σας έχουμε δώσει το καλύτερο παράδειγμα, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά μπορείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο». Επίσης, τα συμβούλευσε να συνδυάζουν τη σοφία των μαθημάτων και των γνώσεων με την Σοφία του Θεού, διότι οι γνώσεις μόνες τους δεν είναι επαρκείς και, μάλιστα, πολλές φορές γίνονται επικίνδυνες. Ανέφερε, επίσης, ότι μπορεί η χώρα μας αυτήν την περίοδο να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δυσκολίες θα περάσουν γρήγορα.