«Εβδομήντα χρόνια πριν ο Μανόλης Γλέζος σκαρφάλωσε στους τοίχους της Ακρόπολης για να κατεβάσει την σβάστικα, που είχε υψωθεί πάνω από το μνημείο το οποίο ο Χίτλερ θριαμβευτικά είχε περιγράψει ως σύμβολο του ανθρώπινου πολιτισμού», αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα Guardian. Αυτή η πράξη αντίστασης – η πρώτη πράξη απευθείας αντίστασης έναντι στη διοίκηση των ναζί στην Ελλάδα – θα συνεχίσει να ακολουθεί τον ισχυρογνώμονα, νεαρό τότε, άνδρα σαν έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της δημοκρατίας της χώρας.

Σήμερα ο εχθρός μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά κοντά στα 89, ο Γλέζος συνεχίζει να «πολεμάει». Για πολλούς Έλληνες έχει γίνει ένα σύμβολο αντίστασης σε έναν άλλο, πολύ διαφορετικό τύπο πολέμου: αυτόν που έχει φέρει την σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα ενάντια στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού που έχουν ρίξει σε μία χωρίς προηγούμενο μάχη για την οικονομική της επιβίωση.

Στο ενδιάμεσο της χειρότερης κρίσης που αντιμετωπίζει η Αθήνα στις μέρες μας, ο Γλέζος δήλωσε ότι ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έβλεπε την Ελλάδα να φτάσει σε αυτή την κατάσταση. «Ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής που ζούσαμε σε μία τόσο δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση», είπε με θυμό.

«Ο ελληνικός λαός βλέπει τα οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες να χάνονται. Η ανεργία αυξάνεται, τα μαγαζιά κλείνουν σε καθημερινή βάση και αποφάσεις αντισυνταγματικές θεσπίζονται», τόνισε ο κ. Γλέζος.