Μπορεί το πολιτικό σκηνικό να αλλάζει μέρα με τη μέρα όμως όσοι έχουν κλείσει διακοπές στη Θάσο δεν φαίνεται να θέλουν να τις ακυρώσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Άρη Πέτκο οι ακυρώσεις είναι λιγοστές, ενώ γενικά ο φετινός Ιούλιος είναι καθοδικός σε σχέση με πέρσι.
«Από τα τουριστικά γραφεία έχουμε εισροή πελατών» τονίζει ο κ. Πέτκος. «Σε ορισμένα καταλύματα υπήρχαν ορισμένες ακυρώσεις, αλλά όχι σε βαθμό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Τα ΑΤΜ στο νησί λειτουργούν κανονικά. Όπως γνωρίζετε, οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν όριο αναλήψεων. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, κυρίως λόγω του πανικού που προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ενημερωθήκαμε ότι τα βυτία που θα περάσουν στο νησί σήμερα και θα ανεφοδιάσουν επαρκώς τα πρατήρια της Θάσου» προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τον μήνα Ιούλιο κι αν υπάρχουν ακυρώσεις σε προκρατήσεις, ο κ. Πέτκος υπογραμμίζει: «Έτσι κι αλλιώς, ο Ιούλιος δείχνει να είναι καθοδικός, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και το περιμέναμε αυτό, μια και καθυστερούσε σημαντικά να επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να το είχε δει με περισσότερη προσοχή η κυβέρνηση, μια και ο τουρισμός αποτελεί εγγυημένο κεφάλαιο για το ΑΕΠ της χώρας μας. Πάντως, αν επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να κάνουμε προβλέψεις, θα είμαστε μάλλον εκτός πραγματικότητας, αφού το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Εξαρτόμαστε από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες. Για να μην είμαστε όμως μηδενιστές, πρέπει να σημειώσω ότι ενδιαφέρον υπάρχει για το νησί ακόμη και σήμερα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και αυτό είναι παρήγορο».
Σχετικά με τις προμήθειες των ξενοδοχειακών μονάδων και των λοιπών καταλυμάτων, ο κ. Πέτκος σημείωσε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα καύσιμα.
«Οι παραγγελίες γίνονται εδώ και λίγες ημέρες για συγκεκριμένο αριθμό, είτε αυτό αφορά προϊόντα ενέργειας, είτε τρόφιμα, είτε είδη μαναβικής. Οι προμηθευτές έχουν κι αυτοί το δίκιο τους, καθώς πληρώνουν με μετρητά και θέλουν να πληρωθούν cash κι από εμάς. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι, αλλιώς φοβάμαι ότι αν χάσουμε τους δύο καλύτερους μήνες της τουριστικής σεζόν, τότε πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτα. Για να μην αναφερθούμε στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για τη διαμονή, που αν επικρατήσει, τότε θα είναι η χαριστική βολή στην ανταγωνιστικότητα μας, σε μια περίοδο που στην Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία τα ποσοστά του ΦΠΑ κυμαίνονται στο 5% με 10%» είπε.