Στο κόκκινο, για ενδεχόμενο κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, συνεχίζουν να βρίσκονται τα δάση της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Η περσινή καλή αντιπυρική περίοδος δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αλλά, αντίθετα, αρμόδιες υπηρεσίες και κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Το 97% των δασικών πυρκαγιών που κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα οφείλεται, είτε εκούσια, είτε ακούσια, στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις το 3% σε φυσικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός. Από το 1987 έως σήμερα έχουν γίνει στάχτη περίπου 4,5 εκατ. στρμ. ελληνικού δάσους, δηλαδή το 13,5% του δασικού πλούτου, ενώ από το 1974 έως σήμερα κάθε χρόνο καίγονται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο περίπου 250.000 στρμ. δάσους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».
Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην εσπερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο αμφιθέατρό του στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Πρόληψη και προστασία του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές».«Πρέπει να γίνει βίωμα σε κάθε έλληνα πολίτη η αγάπη προς το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως στη λογική της ανάπτυξης κατορθώσαμε να κάνουμε βίλες μέσα στο δάσος με στόχο μια εφήμερη ποιότητα ζωής. Αυτό είναι λάθος», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης, σημειώνοντας ότι το επιμελητήριο έχει συστήσει Ομάδα Φυσικών Καταστροφών για να βοηθήσει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Δημιουργία ατομικών καταφυγίων για να προστατευτούν σε περίπτωση πυρκαγιάς πρότεινε για τους κατοίκους που ζούνε σε δασικές περιοχές ο γενικός διευθυντής δασών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, δρ Δασολογίας Νικήτας Φραγκισκάκης.
Ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της ίδιας διοίκησης Κώστας Κοκολάκης ανέφερε ότι οι πιο επικίνδυνες περιοχές για δασικές πυρκαγιές στη βόρεια Ελλάδα είναι οι ζώνες ευθύνης των δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θάσου και Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.
Ο κ. Κοκολάκης παρουσίασε στοιχεία από έρευνα του καθηγητή Δημήτρη Καϊλίδη, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 78% των δασικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών εκδηλώθηκε σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ποσοστό 24,2% με υγρασία 41% – 50%, ενώ ποσοστό 60,8% εκδηλώθηκε με ανέμους εντάσεως 3 έως 5 μποφόρ.
Το 2010, σε σχέση με το 2009, αυξήθηκε κατά 0,9% ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών και κατά 4,7% ο αριθμός των αστικών πυρκαγιών. Ωστόσο ο αριθμός των καμένων εκτάσεων μειώθηκε κατά 66,3%. Συγκεκριμένα, το 2010, εκδηλώθηκαν συνολικά 8.389 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκε αγροτοδασική έκταση 152.303 στρέμματα., ενώ το 2009 εκδηλώθηκαν αντίστοιχα 8.314 πυρκαγιές και κάηκε αγροτοδασική έκταση 452.606 στρέμματα. Το ίδιο έτος εκδηλώθηκαν 20.980 αστικές πυρκαγιές, ενώ το 2009 εκδηλώθηκαν 20.029 αστικές πυρκαγιές.