Την Κρήνη Κορώνη Μαγαρά στην Κρήτη θα επισκεφτεί την Κυριακή η οργάνωση Minoistas. Σκοπός τους, να καθαρίσουν την περιοχή του ιστορικού μνημείου με την βοήθεια των εθελοντών που θα στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια τους.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, καλούνται να φέρουν οι ίδιοι ό, τι εργαλεία μπορούν όπως σακούλες σκουπιδιών, κλαδευτικά μηχανήματα και παρεμφερή εξοπλισμό. Το «ραντεβού» ορίζεται για την Κυριακή στις 10:30 το πρωί στην ομώνυμη περιοχή του Ηρακλείου.

Το εν λόγω μνημείο, πρόκειται για ένα τετράγωνο κτίσμα το οποίο χρησιμοποιούνταν, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, από τους «στρατολάτες». Εκεί διανυκτέρευαν όταν δεν προλάβαιναν να μπουν στην πόλη καθώς οι πύλες έκλειναν με τη δύση του ηλίου. Χρησιμοποιούσαν την πηγή για να ποτίζουν τα ζώα τους.

Το νερό της κρήνης, χρησιμοποιούνταν ακόμη για την ύδρευση της πόλης με την κατασκευή υπόγειου αγωγού κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Ο υδραγωγός βρισκόταν σε χρήση μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αν και είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ήταν ακατάλληλο προς πόσιν και μπορούσε μόνο να χρησιμεύσει για πότισμα του εδάφους και των ζώων.